full screen background image

Comercianţii din Piaţa Centrală a Sucevei, nemulţumiţi de noile reglementări impuse de Primărie

piata sv 1     Chiar dacă afară este ger sau spre 30 de grade cu plus, comercianţii din Piaţa Centrală a Municipiului Suceava nu lipsesc de lângă tarabele lor.

Au o singură speranţă: să vândă din produsele pe care le cultivă, pentru a-şi asigura un trai decent.

Recent, primarul Sucevei, Ion Lungu, spunea că, de la 1 Martie, municipalitatea va aplica noi reglementări legislative referitoare la protecția producătorilor autohtoni, în piețele agroalimentare.

Mai exact, documentul certificat de producător va fi înlocuit cu atestat de producător, însoțit de carnet de comercializare.

Pentru aceste documente, comercianţii vor trebui să plătească 100 de lei.

Atestatul de producător va fi eliberat contra sumei de 80 de lei, iar carnetul de comercializare a produselor în sectorul agricol contra sumei de 20 de lei.

Producătorii autohtoni din Piaţa Centrală sunt nemulţumiţi de faptul că vor trebui să scoată alţi bani din buzunar, bani ce îi vor recupera mai greu.

Nu sunt puţini cei care se plâng că puterea de cumpărare a scăzut.

“Lumea nu are bani !!!” Cam asta spun toţi cei care vând legume. De multe ori, comercianţii lasă la preţ, doar-doar îşi vând produsele.

Cel mai greu, comercianţilor din Piaţă le este iarna… Dacă nu ar cumpăra produse din altă parte (ne referim aici la legumele şi fructele din import) nu ar mai avea ce vinde, iar pe tarabe s-ar găsi aceleaşi produse – cartofi, varză, sfeclă, ceapă, fasole uscată, rădăcionoase şi murături.

“Nici nu mori, nici nu trăieşti “, cam aşa îşi estimează cei din Piaţă câştigurile.

“Să nu credeţi, că, dacă noi vindem 10 kg de cartofi şi un kilogram de ceapă, ne îmbogăţim. Ne ajung banii doar ca să supravieţuim.”

Mai mult, vânzătorii se plâng că au cheltuieli mari cu muncile agricole, iar dacă vremea nu este prietenoasă, atunci pierderile financiare depăşesc cu mult câştigurile.

În altă ordine de idei, micii producători din Piaţă au şi un motiv de bucurie: “Nu o să ne mai curgă apa în cap”.

Partea de jos a Pieţii Centrale va intra în modernizări, cel mai probabil, de luna viitoare.

Una peste alta, de e vară, de e iarnă, piaţa de legume va fi mereu un punct de atracţie pentru suceveni.

comments

comments