full screen background image

16 ianuarie – “Petrecere pe Facebook… de timp”

doza de educatie     Bine v-am regăsit, dragii mei!

Cu siguranță, știți că, ieri, l-am sărbătorit pe marele Eminescu. Iar în curtea școlii au fost tot felul de activități ce au marcat această sărbătoare. Părerile au fost împărțite, legat de nevoia festivismului, în această zi. Unii au considerat că da, e nevoie. Pentru că doar astfel dăm măsura prețuirii pentru opera poetului. Alții au zis bine ar fi să-l amintim mai des decât în zilele de 15 ianuarie sau 15 iunie, de-a lungul anului, copiilor, fără prea multe zorzoane. Poate așa ar deveni mai ușor o preocupare și pentru ei. Nu impusă, una impusă de profesori, ci autoimpusă.

Și, pentru că aminteam de elevi și preocupări din curtea școlii, ieri am asistat, fără să vreau, la o discuție între niște adolescenți de clasa a VII-a, tocmai intrați în clasă. Vorbeau despre o aniversare, ce-i drept. Dar nu a lui Eminescu, ci a Izabelei. Nu-mi spuneți că nu știți cine e! Ar însemna că nu iubiți prea mult televizorul, drept urmare sunteți ignoranți în materie de noutăți. Cam așa m-am simțit eu, văzând stupefacția pe fața adolescentei la aflarea veștii că cea de lângă ea nu auzise de event-ul ce făcuse ocolul Facebook-ului… Dar, între timp, m-am informat…

Cine este Izabela?  O adolescentă care, deși nu a împlinit 16 ani, s-a decis să-și deschidă un cont pe rețeua de socializare. Nimic nou… Sunt mii de copii sub 16 ani ce au astfel de conturi. Căci, au auzit că au și prietenii lor mai mari sau de aceeași vârstă și și-au zis că e musai să aibă și ei. Și au. Doar că puțini se preocupă să afle de la început cum funcționează un astfel de cont. Ca și Izabela. Cea care a creat un eveniment pentru
aniversarea ei, la care a invitat… pe toată lumea. Bineînțeles, că nu au întârziat să apară confirmările de participare… Nu 10, nu 100, ci 80.000 au fost cei care nu au întârziat să-și anunțe participarea, prin intermediul rețelei de socializare. Urmările nu sunt greu de imaginat. Glume, tot felul de fotografii și filmări postate pe pagina ei. Un grup de internauți a inițiat chiar o petiție prin care au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să declare ziua de 14 martie, ziua Isabelei, zi liberă.

Iar reacțiile familiei, la aflarea veștii, sunt și ele ușor de anticipat… Căci, părinții au aflat de boacănă și i-au închis contul, după o ceartă zdravănă. Mă întreb dacă au știut de existența lui înaintea celor 80.000 de deținători de conturi ce și-au dorit a le fi musafiri. Așa cum mă întreb câți dintre dumneavoastră știu că cei mici, personali, au astfel de conturi. Sau știți cum și cu cine comunică adolescenții familiei în spațiul virtual. E greu
de controlat această activitate, dar nu imposibil. Dar și mai la îndemână și de folos mi se pare o discuție a părinților cu aceștia, până la întâmplarea unor evenimente mai puțin dorite. Despre cât de sigur e un astfel de spațiu de comunicare. Despre riscurile la care se expun intrând într-un spațiu public fără a fi informați.

Și, tocmai pentru că urmează weekend-ul, timp de petrecut pe Facebook, n-ar fi rău să purtați acest dialog cu juniorii familiei, fie că au împlinit sau nu 16 ani. Și nu mâine, când e mai mult timp liber, ci chiar astăzi. Nu de alta. Dar s-ar putea să nu fiți la fel de norocoși ca părinții Izabelei și să fiți nevoiți să-i sărbătoriți pe cei mici alături de nenumărați invitați virtuali.

Weekend reușit vă doresc, în care să profitați de zăpada de la munte, uitând ca din greșeală gadgeturile acasă, dar luând în bagaje o doză, cât de mică, de educație.

0:00

comments

comments