full screen background image

Furturile datorate superficialităţii în asigurarea locuinţelor, o problemă constantă în judeţul Suceava

furturi-din-locuinte     În ultimele 24 de ore, poliţiştii au sesizaţi cu privire la două cauze de furt, în ambele situaţii neglijenţa şi superficialitatea proprietarilor înlesnind activitatea infracţională a hoţilor.

Se constată că, în urma acţiunilor desfăşurate de poliţişti şi a recomandărilor promovate cu sprijinul constant al mass-media, tot mai multe persoane şi responsabili de societăţi comerciale adoptă un comportament preventiv, astfel încât hoţii îşi îndreaptă atenţia către ţintele uşoare – persoanele care se expun victimizării prin ignorarea unor măsuri de siguranţă minime  (închiderea uşilor şi ferestrelor, închiderea şi asigurarea portierelor vehiculelor, supravegherea bunurilor personale, respectarea prevederilor legale privind asigurarea bunurilor şi valorilor de către administratorii societăţilor comerciale, refuzarea unor acte de comerţ neautorizat).

Din păcate astfel de ţinte facile pentru hoţi se transformă zilnic în victime ale infracţiunilor de furt, uneori prejudiciile fiind considerabile şi regretele tardive.

Joi, în jurul orei 16.00, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată de un bărbat, de 57 de ani, din localitate, despre faptul că, în perioada 2 – 4 decembrie, persoane necunoscute au pătruns în apartamentul său, de unde i-au sustras o sumă de bani.
Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, pe 2 decembrie, în jurul orei 17.30, partea vătămată a venit la domiciliu și a lăsat uşa deschisă timp de aproximativ 30 minute, ulterior constatând că-i lipseşte cheia de acces introdusă în butucul yalei pe interior.
Astfel, pe 3 decembrie, în jurul orei 08.00, persoana vătămată, împreună cu soţia, au plecat din apartament şi, când au revenit în jurul orei 15.00, au schimbat butucul yalei, constatând faptul că din locuință, persoane necunoscute i-au sustras o sumă de bani, prejudiciul fiind estimat la circa 5.000 de lei.

Tot joi, în jurul orei 19.55, prin 112, o tânără, de 21 de ani, din municipiul Suceava, a sesizat poliția despre faptul că, în intervalul orar 06.30-19.30, persoane necunoscute au pătruns prin folosirea de chei potrivite, în garsoniera în care locuieşte și i-au sustras mai multe bunuri.
Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că victima locuieşte singură în garsonieră, dar că, în ultima perioadă de timp, a fost vizitată de mai multe persoane, fiind posibil ca una dintre acestea să-i fi sustras o cheie.
Astfel, joi, în jurul orei 06.30, a plecat de la domiciliu şi s-a întors în jurul orei 19.30, ocazie cu care a constatat că din interior i-au fost sustrase obiecte de îmbrăcăminte și bunuri personale, în valoare de 1.500 de lei.

Cercetările sunt continuate, în ambele cazuri, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor.

Nu lăsaţi la plecarea din locuinţă uşile sau ferestrele deschise şi asiguraţi-le cu sistemele de inchidere. Nu depozitaţi cheile de la uşi sub preşuri, în hainele lăsate în cuierul exterior, în ghivecele de flori sau în alte asemenea locaţii improprii. Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului curţii. Nu depozitaţi bunuri de valoare (mobilier, electronice, electrocasnice, etc.) în casele aflate în construcţie, garaje neasigurate, curţi exterioare.

Aveţi grijă ce “prieteni” primiţi în locuinţă şi luaţi toate măsurile pentru a nu permite accesul persoanelor necunoscute la bunurile de valoare.

comments

comments