full screen background image

Populaţia va putea cumpăra titluri de stat în mod direct

titluri de stat     Guvernul a aprobat o hotărâre prin care populaţia va putea cumpăra direct titluri de stat în mod direct, care pot fi tranzacţionate ulterior la bursă.

“Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea MFP, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populaţiei) ce vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, ca şi instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea ţărilor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din 2005, când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.

Noul instrument va reprezenta o alternativă de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată.

Ministerul Finanţelor urmează să selecteze un grup de instituţii financiare care vor acţiona ca intermediari şi vor asigura distribuţia emisiunii în rândul investitorilor.

Persoanele fizice vor putea cumpăra titlurile de stat în mod direct, iar ulterior le pot tranzacţiona prin intermediul bursei.

comments

comments