full screen background image

R. Moldova va putea conta pe România, ca a doua sursă de gaze

gaze nat     Premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Republica Moldova va putea conta pe România, în calitate de a doua sursă de gaze naturale, abia atunci când va avea posibilități pentru importuri masive.

‘Deocamdată, avem construită conexiunea, putem începe importurile, dar va trebui să mai construim un gazoduct, Ungheni — Chișinău, iar România — două stații de comprimare, pentru a ne pregăti tehnic de importuri mai mari’, a explicat premierul Iurie Leancă, potrivit postului Europa Liberă.

Sursa citată notează că Iurie Leancă se confruntă cu o serie de critici pentru faptul că a inaugurat gazoductul Iași-Ungheni, iar după aceea a anunțat amânarea cu o lună a intrării în funcțiune a conductei, explicând această întârziere prin piedicile puse de furnizorul rus de la care Republica Moldova cumpără gaze.

Joi, într-un interviu pentru Europa Liberă și Moldova 1, premierul Iurie Leancă a afirmat că, în următorii doi ani, concernul Gazprom va rămâne principalul furnizor și că, prin urmare, Republica Moldova va trebui să-și urmărească interesul de a se conecta la două surse, fără a nemulțumi compania rusă.

Săptămâna viitoare, a mai anunțat șeful guvernului de la Chișinău, o companie românească va semna un contract cu Moldova-Gaz, reprezentanta locală a concernului rus, pentru a începe livrările de gaze din România, dar deocamdată în cantități reduse.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat la sfârșitul lunii august de premierii României și Republicii Moldova și ar fi trebuit să livreze gaze naturale începând cu luna septembrie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar