full screen background image

Rădăuţenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură

Comisia de dialog social 1302     Societatea Servicii Comunale ar putea întrerupe furnizarea apei calde şi căldurii în municipiul Rădăuţi, a avertizat, ieri, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Suceava, directorul Nistor Tătar.

Potrivit celor prezentate în cadrul discuţiilor moderate de prefectul Florin Sinescu, şi la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, Primăria municipiului Rădăuţi datorează operatorului unic rădăuţean de producere şi distribuţie a agentului termic 6,1 milioane de lei, cu titlul de TVA, din Programul “Utilităţi şi mediu la standarde europene”, şi 2,24 de milioane de lei, cu titlul de preţ şi penalităţi de întârziere, în cadrul aceluiaşi program, cu menţiunea că municipalitatea rădăuţeană a obligată la plata sumelor menţionate de către instanţele de judecată.

Pe de altă parte, printre altele, Servicii Comunale este obligat, prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să achite, la stat, 1,98 de milioane de lei, cu titlul de TVA, şi o alta, de 1,49 de milioane de lei, în contul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere la creditul din Programul “Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Întrucât în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 al municipiului Rădăuţi, nu au fost prevăzute fonduri pentru onorarea obligaţiilor către operatorul de transport şi distribuţie a agentului termic, acesta din urmă nu poate face plăţilor către furnizorii de gaze naturale şi energie electrică.

“Neachitarea acestor sume ar conduce la blocarea conturilor societăţii de către ANAF, iar drept consecinţă vom fi în imposibilitatea achitării furnizorilor, în principal a Nordgaz Rădăuţi şi E-on Energie România, aceştia sistând furnizarea gazului şi energiei electrice necesare producerii agentului termic. În această situaţie, Servicii Comunale va fi nevoită să întrerupă furnizarea căldurii şi apei calde în municipiul Rădăuţi”, a avertizat Tătar.

Directorul Servicii Comunale a precizat că, la ANAF, societatea pe care o conduce a solicitat eşalonare pe perioadă de 5 ani a sumelor datorate.

În acelaşi timp, s-a propus o hotărâre de consiliul local prin care firma de termoficare îşi manifestă intenţia de a contracta un credit, până la momentul în care Primăria va putea face plăţile la care este obligată de instanţă.

Din păcate, arată Nistor Tătar, din cauza lipsei de cvorum, respectiv a “absenţei consilierilor PDl şi PPDD”, cele două şedinţe în care trebuia să se delibereze asupra contractării creditului în cauză nu s-au mai ţinut.

“Banca este dispusă să ne dea credit cu garanţie, însă, eu, ca director, potrivit contractului de management, nu am nicio bază legală pentru a semna un contract de garanţie”, a subliniat Nistor Tătar.

În urma îndelungatelor discuţii – şi după ce a reprezentaţii administraţiei rădăuţene nu au contrazis acest lucru -, prefectul Florin Sinescu a concluzionat că singura soluţie pentru asigurarea continuităţii serviciului de alimentare cu apă caldă şi asigurare a încălzirii în municipiul Rădăuţi este contractarea unui credit, aprobat în Consiliul local, cu garanţia municipalităţii.

“Este important ca această societate să funcţioneze, pentru că vorbim despre un serviciu public către populaţie. Să lăsăm deoparte orgoliile politice şi abordările personale şi să găsim o soluţie pentru rădăuţeni”, le-a pus în vedere Sinescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar