full screen background image

Eminescu, omagiat şi la Viena

eminescu     Marele poet naţional Mihai Eminescu a fost omagiat de diaspora românească, la Viena, oraşul studenţiei sale, unde există un bust, dar şi un monument Eminescu, transmite luni postul Moldova 1 TV, în emisiunea Mesager, care menţionează că pe casa în care a locuit poetul este instalată o placă memorială.

Invitaţia lansată de preşedintele Asociaţiei ‘Mihai Eminescu’ din Viena, Laura Hant, a reunit un public numeros, reprezentanţi ai diasporei şi ambasadelor României şi Republicii Moldova, oameni de cultură, dar şi spectatori care se regăsesc, de fiecare dată, în versurile eminesciene.

‘Avem prilejul să sărbătorim şi aici, în diaspora românească, 164 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi ziua Culturii Naţionale, atât a României, cât şi a Republicii Moldova. Marele nostru poet Mihai Eminescu din data de 26 septembrie 2013 are şi un monument în capitala Austriei,Viena’, a spus Laura Hant, potrivit sursei citate.

‘Este o bucurie pentru noi toţi să ne putem uni, şi cum spuneam, să vibrăm alături de cel care ne-a îmbogăţit sufletele, ne-a îmbogăţit spiritele, ne-a îmbogăţit limba română, într-un cuvânt – Eminescu’, a declarat Geirun Tino, directorul Teatrului ‘Pygmalion’ din Viena. După ce au fost depuse flori la bustul lui Mihai Eminescu, la biserica ortodoxă din Viena a avut loc un recital de poezie.

Mihai Eminescu s-a aflat la Viena între 1869 şi 1872, când a fost student. Urmează, ca ‘auditor extraordinar’, Facultatea de Filozofie şi Drept, activează în rândul societăţii studenţeşti şi participă la pregătirea unei serbări şi a unui Congres studenţesc la Putna. Aici se împrieteneşte cu Ioan Slavici şi o cunoaşte pe Veronica Micle.

comments

comments




Leave a Reply

avatar