full screen background image

Taxele locale pentru persoane fizice pot fi majorate cu peste 20%

buzunare goale     Primarii au undă verde de la Guvern să majoreze, după cum vor, impozitele şi taxele locale pentru persoanele fizice. Prin schimbarea Codului Fiscal, Executivul vrea să scoată plafonul maxim de 20 la sută până la care autorităţile puteau să crească taxele. Pragul rămâne însă neschimbat pentru firme.

Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri, scrie Mediafax.

În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili anual cote adiționale la impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiționale nu pot fi mai mari de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.

Guvernul va schimba însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.

Guvernul dorește ca prin această măsură să protejeze mediul de afaceri – în cazul persoanelor juridice cota maximă rămâne la o cotă maximă de 20% – și să acorde o autonomie financiară mai mare primăriilor, care au posibilitatea să colecteze sume în plus la buget.

Totodată, spune Guvernul, primăriile pot veni în ajutorul comunităților cu dificultăți financiare. Prin banii strânși în plus, primarii pot pune în practică proiecte care să ajute întreaga comunitate.

În realitate, însă, efectul s-ar putea să nu fie cel scontat. În zonele sărace, omaenii nu vor avea din ce să plătească noile impozite.

În aceste condiții, există voci care acuză guvernul că protejează firmele pe spinarea contribuabililor.

În prezent, gradul de colectare a taxelor locale este, în medie, de 80-85%. Există orașe cu peste 90%, dar și zone sărace cu probleme. În general, autoritățile locale au acordat facilități, oferind o reducere de 10% pentru plata integrală a taxelor în primele trei luni ale anului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar