full screen background image

Statul, bun de plată după eşecul privatizării Cupru Min

euroi     Statul român e bun de plată după privatizarea eşuată a societăţii Cupru Min, tranzacţie care a fost sistată anul trecut. Ministerul Economiei ar avea de achitat 1,44 milioane de dolari, plus cheltuieli de judecată (228.102 lei), după ce a pierdut în primă instanţă procesul intentat de canadienii de la Roman Copper, câştigătorii licitaţiei de privatizare.

Suma pe care Tribunalul Bucureşti a decis că autorităţile trebuie să o restituie reprezintă garanţia de participare la licitaţie. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Roman Copper a dat în judecată statul român şi a reclamat faptul că, deşi a câştigat licitaţia, Ministerul Economiei a refuzat să mai semneze contractul. Tranzacţia a eşuat după ce cele două părţi nu s-au înţeles în privinţa clauzelor din actul de privatizare.

Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu a scos la vânzare Cupru Min pentru că o considera total neprofitabilă. A cerut 60 de milioane de euro pentru acţiuni şi 100 de milioane pentru protecţia mediului. Prea puţin – au spus activiştii de mediu – comparativ cu valoarea rezervelor de cupru, estimate la 10 miliarde de euro.

Patru companii străine s-au înscris în cursă. Cea mai bună ofertă a venit de la canadienii de la Roman Copper: 200 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât preţul cerut de stat. Dar contractul nu s-a mai semnat, pentru că firma canadiană nu a plătit banii în termenul cerut.

comments

comments




Leave a Reply

avatar