Guvernul Ponta vrea să treacă noul program Prima Casă doar pe credite în lei. Deşi va feri debitorii de riscul valutar, până acesta să se materializeze, beneficiarii vor plăti rate lunare cu 30% mai mari.
Două miliarde de lei va pune Guvernul la bătaie pentru noua ediţie a programului Prima Casă, prin care contribuabilii susţin jumătate din riscul achiziţiei unei locuinţe, nou construită sau veche.
Dacă până acum creditele puteau fi accesate atât în lei, cât şi în euro, de acum înainte, doar finanţările în lei vor mai fi disponibile. Guvernul vrea să elimine riscul valutar din ecuaţie. Însă, cum dobânzile la lei sunt mai mari, în ciuda unor marje mai mici de câştig peste referinţele de calcul, românii doritori de Prima Casă vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar în fiecare lună – cu peste 30% mai mult.
Spre exemplu, cea mai bună ofertă pentru un credit în euro în cadrul actualei ediţii a Prima Casă vine cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 4,72% (Euribor 3M + 3,9%). Rata lunară la un credit de 57.000 de euro (cea mai mare sumă disponibilă pentru locuinţele deja construite) este de 271 de euro (1.212 de lei, la un curs de 4,4 lei/euro). Suma totală de rambursat în 30 de ani este de 104.858 de euro, potrivit calculelor efectuate cu ajutorul comparatorului conso.ro.
Cea mai bună ofertă pentru creditul în lei vine cu o DAE de 7,06% (Robor 3M + 2,5%). La un credit de 250.800 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) rata lunară este de 1.562 de lei, cu 29% mai mare decât în cazul creditului în valută. La sfârşitul celor 30 de ani de plată, debitorul ar trebui să restituie, în total, 587.466 de lei.
Deja, două bănci din sistem dau exclusiv credite în lei: ING Bank şi BCR. Dintre cele două, BCR este înscrisă şi în programul Prima Casă. Pentru un credit de tipul celui de mai sus, rata lunară la BCR este de 1.653-1.687 de lei, în funcţie de tipul clientului.
Până acum, programul Prima Casă a acţionat ca o ancoră pentru preţurile din sectorul rezidenţial, după ce în primii ani ai crizei acestea au scăzut substanţial – creditele cu garanţii de stat au fost singurele care au contat în portofoliul de finanţări ipotecare acordate de bănci populaţiei. Avansul de minumum 5% şi dobânzile ceva mai mici au fost atractive pentru cumpărători, însă este posibil ca aceştia să fi fost văduviţi de şansa de a face achiziţii la preţuri mai mici, în absenţa garanţiilor de stat.
Rămâne de văzut dacă ratele mai mari cu creditul în lei vor trage în jos şi preţurile locuinţelor în viitorul apropiat.
Leave a Reply