full screen background image

Consumul de energie electrică a crescut considerabil din cauza caniculei

Aer Conditionat     Canicula ridică la cote maxime consumul de energie electrică în România. Luni, în prima zi în care meteorologii au emis avertizare cod portocaliu, când termometrelele au arătat și 40 de grade Celsius, consumul de curent a atins nivelul maxim din ultima lună.

La prânz, ieri se consumau 7159 megawați/oră, cu 547 de megawați/oră, mai mult decât în aceiași perioadă, cu doar o săptămână în urmă. Iar previziunile specialiștilor arată că marți cifrele ar putea fi depășite. De altfel, consumul de luni de la prânz, a fost deja depăşit.

De cum vine canicula, aparatele de aer condiționat, ventilatoarele sau alte mijloace de ventilare și răcire a locuințelor sau spațiilor de lucru sunt folosite chiar şi 24 de ore pe zi. Iar asta se vede direct în consumul de energie electrică.

În această dimineaţă, la ora 10.49, consumul dat de Transelectrica ajunsese deja la 7397mw. Asta în condiţiile în care ieri, la ora 12.00, consumul de energie electrică atingea cote maxime pentru ultimele luni. Cu un consum orar mediu de 7209 MW, România abia făcea față căldurii. Comparativ, în urmă cu o săptămână consumul era cu 600 MW mai mic.

Consumul maxim de energie a fost atins ieri la ora 21.39. 7525 megawați consuma România. Cu 538 megawați/oră mai mult decât pe 22 iulie, anul curent.

Deşi consumul de ieri a devenit un record pentru luna iulie 2013, totuși pe fondul scăderii generalizate a consumului anual cu aproximativ 5%, consumurile de anul trecut rămân de referință. Tot într-o zi de luni, la sfârșitul lunii iulie, la ora 12 și 9 minute,  consumul României atingea 7718 MW, cu o medie orară de 7647 MW. Iar maximul zilei era atins la ora 14.00, cu aproape 7800 de megawați. O diferență deci de 275 de MW față de maximul acestei luni.

Nici producția de energie electrică nu a rămas la fel. Dacă anul trecut, parcurile eoliene produceau pe 30 iulie 457mw/oră, anul acesta pe 29 iulie, producția eolienelor a fost de doar 36 MW/oră, la mijlocul zilei față de 48 MW/oră realizați în parcurile fotovoltaice, deși puterea instalată este net în favoarea eolienelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar