full screen background image

Tinerii, încurajaţi să iniţieze afaceri în domeniul energiilor necovenţionale

energie verde     Tinerii care doresc să iniţieze o afacere în domeniul energiilor neconvenţionale pot învăţa cum să se adapteze la evoluţiile pieţei în domeniu prin intermediul proiectului cu finanţare europeană “Fii independent autorizându-te”.

Managerul proiectului, profesorul Gheorghe Popescu, a declarat joi pentru AGERPRES că acesta se adresează în primul rând tinerilor care vor să desfăşoare o iniţiativă privată, individuală, care au absolvit o facultate sau o şcoală de profil şi care sunt formaţi în domeniul mecano-energetic.

“În momentul de faţă, după anii care i-am parcurs, în doi ani şi ceva, estimăm că vom realiza proiectul în proporţie de 80-85% din indicatori, chiar dacă unii dintre ei sunt foarte grei. Ceea ce este încurajator, pentru ca exerciţiul financiar s-a desfăşurat la nivel de 65%, că cu bani mai puţini am realizat totuşi indicatori importanţi ai proiectului”, a afirmat managerul de proiect.

Gheorghe Popescu îi încurajează pe tineri, prin proiectul pe care-l coordonează, să aibă iniţiative individuale în domeniul energiilor neconvenţionale.

“Fie că sunt absolvenţi de liceu sau de facultate, licenţă şi master, aceşti absolvenţi, după o perioadă de perfecţionare, de stagii, ar trebui să îşi ia inima în dinţi şi să aibă iniţiativa aceasta individuală în domeniul energiilor neconvenţionale. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni implicaţi în dezvoltarea recuperării de energii reziduale termice şi nu numai, de exemplu e vorba de sursele de apă caldă geotermale acolo unde sunt sau extragerea căldurii apei freatice chiar şi la 15 grade. Ideea de încălzire a diferitelor clădiri cu ajutorul apei freatice folosind pompele de căldură este din ce în ce mai folosită. Energia vântului – în ultimul timp din ce în ce mai multe eoliene sunt montate în zone studiate în care aerul se deplasează cu viteze mai mari şi pot fi folosite”, a mai explicat Popescu.

El a mai arătat că proiectul a funcţionat cu rezultate bune din punct de vedere al campaniilor de informare şi conştientizare.

“În februarie 2012 am recrutat aproape 400 de membri, ulterior în etapa următoare – la 30 septembrie am recrutat 460, iar la 31 ianuarie 2013, 371 membri. Cifre care spun faptul că din punct de vedere al campaniilor de informare şi conştientizare, al campaniilor de seminarii de prezentare, proiectul a funcţionat şi a funcţionat cu rezultate bune”, a mai susţinut Gheorghe Popescu.

El a precizat că în ceea ce priveşte ponderea femeilor în proiect, este o problemă pe care ar trebui să o rezolve în viitor pentru că sunt “sub cifra” care şi-au propus-o iniţial.

Proiectul este implementat de Asociaţia producătorilor, distribuitorilor şi deţinătorilor de cazane de apă caldă, fierbinte şi de abur, de aparate pentru încălzire consumatoare de combustibil şi echipamente sub presiune din România (ACEPRO), împreună cu Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea din Craiova şi firma Perfect Manager SRL.

Rezultatele proiectului, care urmăreşte dezvoltarea competenţelor antreprenoriale a 2.100 de angajaţi din domeniul mecano-energetic şi a altor 1.000 de persoane care doresc să iniţieze o activitatea independentă, au fost prezentate joi într-o conferinţă de presă.

Pe parcursul activităţilor ce se desfăşoară în proiect, cei 3.100 de participanţi vor învăţa să se adapteze la evoluţiile pieţei, să se extindă pe noi segmente de piaţă, să-şi materializeze obiectivele, să devină mai conştienţi de oportunităţile de piaţă, în concluzie să îşi asume responsabilitatea nu doar pentru o activitate, ci pentru întreaga afacere.

ACEPRO a lansat pe 1 decembrie 2010 proiectul care se va desfăşura pe o perioadă de 3 ani.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

comments

comments




Leave a Reply

avatar