full screen background image

Memorial de softball, la Frasin

softball 2     Clubul Sportiv „Liviu Buhăianu” din Frasin, împreună cu Primăria oraşului Frasin şi Direcţia Judeţeană pentru Sport Suceava, organizează, în perioada 27-28 iulie, cea de a V-a ediţie a Memorialului de Softball „Liviu Buhăianu” şi returul Campionatului Naţional de Cadete.

Meciurile se vor desfăşura pe Stadionul Frasin, începând cu data de 27 iulie, ora 9:00.

Vor participa echipele Colegiului Naţional „Gib Mihăescu” Drăgăşani, C.S. Angels Sportul Studenţesc, Liceului cu Program Sportiv – C.S.S. Roman, C.S. „Liviu Buhăianu” I, C.S. „Liviu Buhăianu” II.

Lotul Naţional de Cadete al României şi Michael McCabe, arbitru USA, sunt invitaţii speciali ai competiţiei.

Softball-ului a început să fie practicat ca sport, în scop recreativ, în Statele Unite, prin 1890, cunoscut drept un baseball de sala. Începând cu anul 1926, se produce consacrarea numelui de softball şi, curând după aceea, se înregistrează o adevărată perioadă de înflorire. Este practicat mai ales de femei, dar şi de bărbaţi în echipe mixte. În timpul şi după cel de-al doilea razboi mondial, începe să fie cunoscut şi în alte ţări ale lumii, soldaţii americani având un rol important în acest sens.

Dacă la început a avut diferite denumiri şi forme de practicare, treptat s-a ajuns la o unificare, care a permis crearea în 1933 a Asociaţiei de Softball Amator a Statelor Unite. În acelaşi timp, a fost înfiinţat şi un Comitet care a elaborat un regulament unitar, având în vedere că, la un moment dat, existau nu mai puţin de 12 regulamente, cu interpretări diferite. Cu toate că acest sport a căpătat destul de repede audienţă, mai ales printre fete, abia în 1933 se organizează, în SUA, primul campionat naţional.

În România, începând cu anul 1990, când, pe fondul experienţei îndelungate a practicării oinei – considerat sportul nostru naţional – au fost create premise pentru introducerea baseball-ului, cu o largă răspândire în lume. Începuturile au fost marcate de unele discuţii între practicanţii oinei şi susţinătorii baseball-ului, aceştia din urmă având însă câştig de cauză, noul sport deschizând şi perspectiva participării internaţionale.

Astfel, la data de 4 februarie 1990 este înfiinţată Federaţia Română de Baseball.

În 1993, Federaţia Română de Baseball îşi lărgeşte sfera preocupărilor, adoptând în structura sa organizatorică, o nouă ramură de sport – softball-ul, astfel că, din acest an, aceasta se va intitula Federaţia Română de Baseball şi Softball – FRBS.

comments

comments




Leave a Reply

avatar