full screen background image

Specialiștii FMI discută azi cu oficialii Ministerului Sănătății

FMI     Experţii FMI se vor afla, în această dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii, pentru discuţii cu secretarul de stat, Raed Arafat.

Problema arieratelor din Sănătate, licitaţiile centralizate, dar şi eficientizarea cheltuielilor în sistemul sanitar sunt doar câteva dintre temele ce vor fi dezbătute.

Delegația Fondului Monetar Internațional a ajuns deja la Ministerul Sănătății. Pe masa de locru sunt mai multe subiecte, dar problema cea mai mare a producătorilor și distribuitorilor de medicamente rămâne cea a arieratelor. Ministerul Sănătății are o datorie către aceștia în valoare de un miliard de euro.

În bugetul pe anul 2013 au fost alocați 800 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să fie plătiți eșalonați, însă, până în momentul de față, nu s-a dat niciun ban.

O altă problemă este taxa pe clawback. Atât la FMI cât și Ministerul Sănătății sunt de acord pentru că ar aduce bani la bugetul ministerului, însă producătorii de medicamente generice vor o taxă diferențiată față de cele originale, pentru că ei vând medicamente mult mai ieftine.

O altă problemă pentru producătorii de medicamente rămâne lista medicamentelor compensate și gratuite. Aceasta este o problemă veche, care a rămas nerezolvată. Până în momentul de față ar fi trebuit să se introducă pe această listă 100 de medicamente noi compensate și gratuite, lucru cu care FMI nu este de acord deoarece ar însemna cheltuieli foarte mari din partea Ministerului.

De asemenea, FMI a cerut de multă vreme o reformă în sistemul de sănătate. În momentul de față se lucrează la minister la o lege cu privire la pachetul de servicii de bază pentru care se plătește contribuța la sănătate, dar și ce servicii se vor adăuga, care vor fi plătite.

La întâlnirea de acum o săptămână cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, președintele Traian Băsescu a afirmat că, în 2000, bugetul alocat sănătății era de un miliard de euro, iar în prezent este de șase miliarde, dar calitatea serviciilor este mai scăzută.

comments

comments




Leave a Reply

avatar