full screen background image

Termica garantează un credit cu viitoarele încasări de la populaţie

Termica     Deoarece municipalitatea şi-a onorat subvenţiile către firma de termoficare, sumă constituită anterior ca ipotecă,  Banca Românească nu mai are nicio garanţie de la Termica.

Termica Suceava cere a asociaţiilor de proprietari să garanteze, cu încasările de la abonaţii sistemului centralizat de termoficare, un credit pe care societatea amintită l-a contractat, anul trecut, de la Banca Românescă. Respectivul credit, în valoare de 15 milioane de lei, pentru procurarea de cărbune, fusese garantat de către Primăria municipiului Suceava, cu suma reprezentând subvenţiile datorate firmei de termoficare, însă, deoarece, municipalitatea şi-a onorat obligaţiile cu pricina, Banca Românească nu are nicio garanţie de la Termica.

„Încasările reprezentând subvenţiile de la Primărie pentru anul 2012 au fost puse garanţie la creditul pe care noi l-am luat de la Banca Românescă. Prin accesarea de către Primărie a  recentului credit de 12 milioane de lei, subvenţia a fost achitată către Termica, iar aceasta, evident, nu se mai poate constitui ca garanţie. Practic, banca de la care noi am consumat, până acum, 8,5 milioane de lei, nu mai are nici o garanţie. În aceste condiţii, s-a întocmit un contract de ipotecă mobiliară, deci unul de garanţie, a cărui obiect sunt încasările de la asociaţiile de proprietari”, explică  Dumitrescu.

Directorul general al Termica subliniază că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, asociaţiile de proprietari de pe raza municipiului Suceava au fost deja notificate că sumele pe care le datorează Termica vor fi „grevate” de contractul de ipotecară mobiliară în favoarea creditorului firmei de termoficare, respectiv a Băncii Româneşti. Aceasta ar presupune ca asociaţiile de proprietari să-şi ruleze încasările de la consumatori prin conturi noi, deschise la Banca Românească.

„În caz că nu sunt de acord, asociaţiile proprietari vor putea să plătească, în continuare, în conturile băncilor cu care au lucrat până în prezent, Termica urmând să transfere banii şi să-i ruleze prin Banca Românească, astfel încât să existe suportul material pentru contractul de ipotecă mobiliară”, a specificat Dumitrescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar