full screen background image

A început Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, la Suceava

ww     Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru a început, sâmbătă, la Suceava.

Proiectul, aflat la cea de-a doua ediție, este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” București, Institutul Cultural Român, Asociația “Pro Casandra”, Muzeul Bucovinei, Universitatea “Ștefan cel Mare” (USV), Centrul Cultural Bucovina și Uniunea Națională a Polonezilor.

La USV, s-a desfășurat conferința de presă a evenimentului, prilej pentru gazdă, rectorul Valentin Popa, de a mulțumi pentru implicarea partenerilor.

Popa: “Deşi a fost pusă, uneori, sub semnul îndoielii, această ediţie a Festivalului are loc. Ne bucurăm să avem, şi anul acesta,  Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din București. Din punctul de vedere al universităţii, principalul nostru efort este cel legat de cazarea participanţilor. Am pus la dispoziţie peste 60 de camere, pentru cazarea timp de o săptămână. Ne bucurăm şi că găzduim o serie de spectacole de teatru, atât în Auditoriumul “Joseph Schmidt”, cât şi în Grădina Englezească.”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, în calitate de organizator, a ținut să precizeze că festivalul ar putea fi un punct de plecare pentru organizarea unui teatru la Suceava.  El a mai adăugat că municipalitatea oferă cea mai importantă sponsorizare – 100.000 de lei.

Lungu: “Ne-am propus să revigorăm activitatea culturală în muncipiul Suceava şi acest Festival aduce un plus în acest sens. Vreau să cred că vom avea şi la Suceava, cu timpul, o şcoală de teatru. Se ştie că am finalizat lucrările la Centrul Cultural Bucovina, unde un etaj este destinat, în exclusivitate, teatrului. În această vară, voi intra în Consiliul Local pentru a aproba înfiinţarea Teatrului “Matei Vişniec” la Suceava, cu o organigramă, pentru ca să putem angaja şi actori.”

6 trupe românești și 4 străine vor avea reprezentații la “Dom Polski” la auditoriul Universității și la Muzeul Satului Bucovinean, intrarea publicului fiind gratuită.

Decanul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București și, totodată, directorul festivalului, Paul Chiribuţă, a ținut să puncteze elementele principale ale evenimentului.

Chiribuţă: “Ambiţia noastră este să dezvoltăm acest festival, să-l perenizăm, să facem din el un festival mondial. Vom avea un program destul de încărcat. Sunt zile cu două spectacole. Vor fi prezentări ale ultimelor producţii ale absolvenţilor de teatru, urmate, a doua zi, de discuţii, prezentări ale şcolilor, ale metodelor de lucru, discuţii la care am dori să participe şi publicul.”

Radio VIVA FM este partener media al manifestării.

Iată programul de luni, 6 iulie:

12:00 – Conferință FIST – Invitați: Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru, Departamentul Muzică -Actorie și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București
Locație: Muzeul de Științe ale Naturii

18:00 și 20:00 – „Antisocial” de Bogdan Georgescu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală, România
Durata: 55 min
Locație: Sala Dom Polski
*spectacolul se va juca cu publicul pe scenă

comments

comments