full screen background image

Avocatul Traian Andronachi, fost consilier local la Rădăuţi, are 5 întrebări pentru organizatorii “Zilelor Municipiului”

viva cafe radauti and     Manifestarea intitulată “Zilele Municipiului” stârnește controverse, anul acesta, la Rădăuți.

Cu un primar aflat în arest la domiciliu, cu un Consiliu Local dizolvat încă din 31 martie, cu un secretar cu drepturi încă incerte, s-a reușit organizarea evenimentului, dar unii rădăuțeni ridică unele întrebări la care deocamdată nu au primit răspuns.

Una dintre aceste persoane este avocatul Traian Andonachi, fost consilier local, care adresează organizatorilor următoarele întrebări:

1. Care este sursa de finanțare?
2. La cât se ridică cheltuielile evenimentului?
3. Care este cuantumul sponsorizărilor scontate?
4. Cine este semnatarul contractului la rubrica “Beneficiar”?
5. Bugetul Casei de Cultură va avea fondurile necesare pentru funcționare și organizarea celorlalte evenimente anuale (Ochiul de Păun, Crăciun, Anul Nou), după ce va cheltui banii cu acest eveniment?

Invitat în emisiunea Viva Cafe, realizată în studioul VIVA FM Rădăuți, Andonachi a ridicat și alte probleme, cum ar fi faptul că domeniul public este închiriat, cu prioritate, comercianţilor din alte zone şi nu celor din localitate.

“Din punctul meu de vedere, consider că Rădăuțiul are alte priorități, în momentul de față, așa cum știm toți cei care trecem pe aici, dar mai ales cei care locuiesc în municipiul Rădăuți, alte priorități decât cheltuirea un pic prea mare a banului public. Și când spunem de alte priorități, știm cu toții că drumurile sunt așa cum sunt, trotuarele sunt așa cum sunt, parcurile de asemenea. Orașul arată ca după bombardament. Situația în mediul politic administrativ în municipiul Rădăuți e ca și cum un oraș nu e condus de mai bine de 5 ani de zile. Așa se prezintă orașul, raportat la alte orașe. Adică, este evident că sunt atât de multe de făcut, iar noi ne regăsim cumva ca în vremea Imperiului Roman, când țara arde, babele se piaptănă, și, dacă nu avem ce să oferim poporului, îi oferim circ. Că pâine e mai greu de oferit, din partea administrației publice locale. Ori, se pare că într-adevăr la capitolul circ, Primăria municpiului Rădăuți s-a descurcat destul de bine. Nu doar în situația actuală, ci și pe vechile legislative, sau în anii precedenți, când s-au organizat Zilele Orașului, așa cum s-au organizat, iar punctul meu de vedere vis-a-vis de această chestiune cred că marea majoritate îl cunosc. Da, sunt de acord ca un municipiu precum municipiul Rădăuți să aibă un asemenea eveniment. Sunt întru totul de acord ca în municipiul Rădăuți (și îl felicit pe această cale pe organizatorul de la Casa de Cultură, pentru că e vorba doar de implicarea domnului Ovidiu Foca, a reușit să impună acest festival în toată zona Bucovinei, pentru că avem participanți care și-au confirmat prezența și în acest an din numeroase țări, și e vorba de festivaluri de renume. Ori să organizezi o asemenea activitate nu e simplu). Cu ce nu sunt de acord? Nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă cu bâlciul din municipiul Rădăuți, privind închirierea domeniului public, așa cum se știe, cu 1 leu metrul pătrat pe zi, către diverșii comercianți (nu am nimic nici cu domniile lor), dar cel mai tare mă deranjează că marea majoritate a acestor comercianți care își desfșoară și își amplasează corturile în municipiul Rădăuți, nu au sediul în zona Rădăuți. Adică, de fiecare dată au fost preferați comercianți din alte zone, decât din zona Rădăuțiului. Ori, punctul meu de vedere, pe acest segment, este extrem de ferm. Prioritate ar trebui să aibă cei care desfășoară aceste activități în general în municipiul Rădăuți. Adică, banii să rămână la rădăuțeni. De ce trebuie să oferim posibilitatea în principal altor comercianți din altă țară și pe cei care au sediul fiscal în municipiul Rădăuți să îi lăsăm la urmă? Și sunt suficiente cazuri, nu aș vrea să le reluăm aici”.

Traian Andonachi și-a scris nemulțumirile şi pe o reţea de socializare, folosind versuri din cântecele trupei “Holograf”, al cărei fan este:

“Holograf chiar cântă PENTRU şi DESPRE noi!

Vine o zi, vine o zi, când se va sfârși…
Nimeni nu va ști, nimeni nu va ști, oare când va fi… ”

Dragă organizatorule (nu toţi angajații primăriei sunt organizatori),

“Ochii tăi se vor pierde în noapte” și în noapte ne vei lăsa și pe noi, locuitorii acestui oraș care vrem să îți cântăm din toți plămânii că “Nu mai e timp de nimic acum! Nu mai e loc să trăim îți spun!”

Hai să luăm tot ! Hai să rupem toți câte o bucățică din Rădăuți și să-l ducem fiecare la casele noastre, să ne umplem buzunarele ca să fim siguri că avem! Nu ne încape bucățica luată în mâini?!? Cărăbănim precum Creangă la cireșe și la naiba cu onoarea și cu demnitatea, la naiba cu cinstea într-o lume de hoți unde dacă toți iau, simplu și din pix executăm bani publici, învârtim contracte de sponsorizare, luăm, dăm, mutăm, alba-neagra in primărie și “Cât de departe (cât de departe…) Cât de departe (cât de departe..) Oricât de departe aș fugi pe pământ… ” tot nu pot să nu mă gândesc că NU TREBUIE să lăsăm să se întâmple ceea ce vedem că se întâmplă!”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments