Consilierii locali suceveni au aprobat, în ședința de miercuri, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru reamplasarea temporară a statuii lui Petru Muşat I, în apropierea Palatului Adminsitrativ.
Valoarea lucrărilor a fost stabilită la aproape 76.000 de lei.
Statuia din bronz a fost dizlocată în urmă cu 5 ani de pe esplanada Casei Culturii, atunci când a început construcția parcărilor subterane și se află în conservare la Muzeul Bucovinei.
Statuia din bronz a fost dizlocată în urmă cu 5 ani de pe esplanada Casei Culturii, atunci când a început construcția parcărilor subterane și se află în conservare la “Muzeul Bucovinei”.
Monumentul lui Petru Muşat I urmează să fie amplasat în laterala Palatului Administrativ, pe un scuar din granit.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici, lucrările sunt programate să se desfășoare pe parcursul a două luni.
Statuia nu va sta decât provizoriu lângă Palatul Administrativ, deoarece se doreşte să fie montată definitiv la Curtea Domnească, dar numai după modernizarea complexului.
Lucrarea de artă, realizată de către sculptorul Paul Vasilescu, și dezvelită în anul 1976, se află acum într-un depozit al Muzeului Bucovinei, după ce a fost ridicată de pe esplanada Casei Culturii, atunci când a început refacerea zonei.
Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388).
De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.
Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod în picioare, cu spada în mâna dreaptă, apropiată de picior.
Are 3.62 m înălțime, 1.10 m lungime și 1.13 m lățime.