Peste 1.200 de elevi din municipiul Botoșani și orașele Flămânzi, Săveni, Dorohoi și Darabani află, în aceste zile, despre pericolul care îl reprezintă consumul și traficul de droguri direct de la foști consumatori, dar și de la autoritățile care luptă împotriva acestui flagel, în cadrul unei Caravane organizată în mai multe județe ale țării.
În cadrul evenimentului “Drogul, calea spre infern!”, organizat de Inspectoratul școlar și Rotary Club, a conferenţiat şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, prof.univ.dr. Cătălin Țone.
Campania națională de informare are loc în contextul în care consumul de noi substanţe psihoactive este în creștere în România și potrivit datelor furnizate de Agenția Națională Antidrog, cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere. Cea mai mică vârstă de debut este 13 ani.
O componentă importantă a acestei campanii o reprezintă conștientizarea, implicarea și instruirea părinților și cadrelor didactice. Expertul antidrog, prof.dr. Cătălin Țone, spune că aceștia trebuie să știe totul despre drogurile existente, cum să recunoască un consumator și cum să intervină pentru a-l salva.
Traficul și consumul de droguri au efecte pe viață. Unii pierd această luptă în care intră fără să cunoască riscurile. Mărturiile celor care au reușit să scape sunt cutremurătoare, cu puternic impact emoțional.
În fața elevilor a venit și Lucian Ibănescu, fost consumator care acum ajută tinerii dependenți într-un centru specializat.
Conferințele continuă, vineri cu 100 de medici și psihologi școlari din județul Botoșani.
Vă recomandăm să citiți și:
Heliportul de la Botoșani a fost operaționalizat