full screen background image

Heliportul de la Botoșani a fost operaționalizat

Inspectoratul General de Aviație a inaugurat, joi, Heliportul din Botoșani, investiție extrem de necesară pentru transportul urgențelor medicale.

Investiția, în valoare de 1,5 milioane de lei, a fost realizată cu fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România – Republica Moldova, într-un proiect în care s-au realizat șapte heliporturi în România și Republica Moldova: trei în Botoșani, Iași și Galați, două la Chișinău și câte unul la Cahul și Bălți.

Este parte a proiectului transfrontalier „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations” – SMURD2.

La inaugurare au participat președintele CJ Botoșani, Doina Federovici și vicepreședintele Dorin Birta, prefectul Sorin Cornilă, primarul Cosmin Andrei, reprezentanți ai structurilor MAI: IGSU, IJP, ISU, conducerea Spitalului Județean, conducerea Serviciului Județean de Ambulanță, precum și conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova.

Gen.de Frontieră Aeriană Cătălin Paul Dache -inspector general:

Col Alin Maghiar, împuternicit șef Direcția Proiecte cu fonduri externe:

Lt Col. Alexandru Susarenco, IGSU R Molvova:

Heliportul este destinat zborului VFR de zi și de noapte, ceea ce până acum nu a fost posibil.

Aeronava medicală SMURD ateriza în curtea UM 01189 de pe strada Petru Rareș, sau pe stadion.

Dr. Oana Vicoleanu, medic primar medicină de urgență:

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani:

Misiunile în situații de urgențe medicale vor fi desfășurate cu ajutorul elicopterului EC-135 destinat Punctului de Operare Aeromedical lași, însă este operațional și pentru alte aeronave aflate în dotarea instituției și unităților subordonate.
Heliportul este deservit de patru persoane care își vor desfășura activitatea pe amplasamentul investiției, în ture operative.

Vă recomandăm să citiți și:

Finanțări de 750 de mii de lei pentru sistemul social

 

comments

comments