Pe repede înapoi (PRI) – Cercetarea științifică motivată de confruntări militare a fost mereu un subiect extrem de sensibil la nivel mondial.
Un exemplu vă oferim chiar acum: pe 29 august 1949 Uniunea Sovietică testa prima sa bombă atomică, în poligonul Semipalatinsk din Asia Centrală.
Perioada de după cel de-al doilea război mondial a adus intensificarea confruntării militare între blocurile comunist și capitalist, URSS dezvoltându-și cercetările nucleare pentru a ține pasul cu Statele Unite, care cu 4 ani înainte detonase două bombe atomice în Japonia.
Testul sovietic s-a produs într-o zonă de stepă, care însă era locuită și străbătută de un râu.
Istoria primei detonări atomice a avut și un iz de spionaj: fizicianul german KLAUS FUCHS, care lucrase la proiectele americane, a fost dovedit de FBI că a livrat mai multe informații secrete Uniunii Sovietice.
În urma probelor clare adunate, a fost condamnat la 14 ani de închisoare.
Dar ceea ce s-a întâmplat pe 29 august 1949 în poligonul de la Semipalatinsk avea să fie numai începutul campaniei de înarmare și de testare a capacităților nucleare.
Proiectele demarate de președintele IOSIF STALIN ca și contrapondere la acțiunile similare americane aveau să fie continuate de următorii președinți, contribuind din plin la escaladarea cursei înarmărilor.