full screen background image

Campionatul Mondial de Esports, în 2023, la Iaşi

Campionatele Mondiale de Esports vor ajunge anul viitor pentru a doua oară în România, la Iaşi. În 2013, competiţia a fost găzduită de Bucureşti. Anul trecut, gazda a fost Israelul, iar anul acesta, Indonezia. În 2023, 500 de gameri înrăiţi şi 5000 de fani se vor înfrunta la Iaşi, în cea mai lungă şi mai complexă ediţie dintre cele care au avut loc până acum.

Preşedintele forului internaţional de specialitate, Vlad Marinescu, născut în România, dar crescut în SUA, a precizat că Federaţia Internaţioanlă de Esports doreşte, dincolo de organizarea acesui eveniment, dezvoltarea unor programe educaţionale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Nu este doar un simplu eveniment, este un vehicul, o platformă. În paralel, vom lucra să creăm un program universitar aici, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Am încheiat o înţelegere pentru mastere Esports, ceea ce înseamnă că, în afară de evenimentul sportiv, de fani şi de vizibiltate, de expunerea globală a oraşului, atragem atenţia studenţilor pentru a studia tehnologia Esports şi pentru profesiile de viitor. Cred că vom avea un eveniment fantastic la Iaşi“, a spus Vlad Marinescu.

Industria jocurilor video

În 2013, competiţia a avut loc la Bucureşti, cu 350 de participanţi, la Paris, în 2019, au fost înregistraţi aproximativ 500.000 de spectatori pe parcursul celor cinci zile de întreceri, iar la ediţia de anul trecut, din Israel, au participat 500 de jucători din 85 de ţări. Ediţia din acest an este programată în Bali, Indonezia, şi are premii totale de 500.000 de dolari, un record.

Industria jocurilor video în România include în prezent 125 de companii şi 6.000 de persoane care lucrează în domeniu, ceea ce plasează România în Top 5 în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. România are aproximativ opt milioane de pasionaţi de jocuri pe calculator, iar la nivel global numărul de gamer-i se apropie de trei miliarde, în jurul cărora s-a dezvoltat o industrie de 175 de miliarde de dolari. Piaţa naţională în acest domeniu s-a dezvoltat în ultimii de ani, ajungând la 200 de milioane de euro.

Vă recomandăm să citiți și:

S-a scris o pagină în istoria medicinei ieșene

USV Iași a finalizat cu succes admiterea de toamnă

comments

comments