full screen background image

4 octombrie – Șoferi nesincronizați

Anunț important pentru fanii rețelelor de socializare, pentru vloggeri sau pentru cei care sunt dependenți de serviciile de telefonie și, pe deasupra, mai sunt și șoferi: se-ngroașă rău treaba! Mai este puțin până pe 12 octombrie, când vor intra în vigoare modificările aduse la legislația privitoare la circulația pe drumurile publice.

De la mijlocul lui Brumărel, nu mai sunt permise combinații de niciun fel, cu telefonul în mână la volan, dacă nu vrei să rămâi fără permis timp de 30 de zile. E aproape ca în matematica de liceu, cu combinațiile de “n” luate câte “k”. Telefon plus depășire viteză, rămâi fără permis. Telefon plus uitat să aprinzi luminile de întâlnire pe timp de zi, rămâi fără permis. Telefon plus distanță necorespunzătoare față vehiculul din față, rămâi fără permis. Telefon plus neacordare a priorității, rămâi fără permis.

Și combinațiile continuă, toate având un numitor comun: telefonul. Pe care n-ai voie nici să pui mâna să-l admiri cât ești la volan, chiar dacă tocmai l-ai primit cadou de la perechea din dotare. Asta exceptând cazul în care te consideri șoferul perfect, cel care nu face nicio altă abatere în trafic, decât să-și admire telefonul. În cazul acesta, rămâi la amenda minimă de 870 de lei și cu permisul în buzunar.

Dacă faci o scurtă plimbare cu mașina prin oraș, n-ai cum să nu remarci câți dintre conducătorii auto ar putea să rămână pietoni de la mijlocul lui octombrie. Mai e însă o mică problemă…. nu prea îmi dau seama cum va dovedi în instanță polițistul că a avut dreptate, în cazul unei contestații. Doar știți că românul e greu de strunit cât vine vorba de folosirea gadgeturilor și de a face contestații…

Pentru că, nu de puține ori, am întâlnit șoferi care își pun centura de siguranță și reduc viteza doar când află că e în preajmă un echipaj de poliție, iar după ce trec de el calcă pedala de accelerație și se descătușează de centură de zici că sunt adolescenți scăpați la discotecă, după o săptămână de penitență. Și cât de greu poate fi ca atunci când vezi agentul de poliție să strecori ușor telefonul pe care-l butonai pe sub volan, între scaune? Prea puțin greu, mai ales când vine vorba de românul inventiv.

Serios acum vorbind, chiar mi-e greu să-i înțeleg pe aceia care își pun centura numai de formă, care reduc viteza doar în preajma unui girofar, care respectă regulile în trafic doar de teama unei amenzi. Or fi însă din aceia care au traume de la vârsta la care erau mai rebeli și neînțeleși, presupun adolescența. Căci unii psihologi găsesc explicația pentru acei adulți care au comportamentul nesincronizat cu vârsta din buletin, în faptul că aceștia revin în anumite perioade prin comportament exact ca la perioada în care s-au simțit mai puțin înțeleși, iubiți sau apreciați.

comments

comments