full screen background image

6 mai – Florar cu flori

E a doua săptămână a lunii mai, lună ce se spune că este cea mai îndrăgită dintre toate ale anului. Și asta pentru că este luna în care soarele nu este nici prea arzător, ca în cuptorul lui iulie, dar nici prizonier al frigului, ca în luna de început de an, a lui Gerar. Cel puțin cam așa era în timpurile în care vremea nu ne juca atâtea feste…

În luna lui Florar fiind, m-am gândit să vorbim astăzi nițel despre flori. Acelea pe care le oferim sau pe care le primim.

Pentru că ele rămân încă alegerea perfectă pentru a completa un cadou, pentru a marca un moment de fericire sau, dimpotrivă, chiar și un moment mai trist. Nu cred că sunt mulți printre dumneavoastră cei care nu ați primit sau oferit în viață măcar o floare. Câți însă v-ați pus problema regulilor de etichetă pentru oferirea lor? Ei, da! Există reguli și în această situație și, chiar dacă nu sunteți printre iubitorii de reguli în general, cunoașterea lor ar putea să vă scutească de eventuale situații neplăcute.

Prima regulă e simplă: nu oferim niciodată flori artificiale. Dacă le dețineți prin vasele din casă e o alegere personală, deși nu tocmai de lăudat, se zice. Flori vii fiind cele oferite, sunt cu siguranță frumoase și pline de culoare. Deci, nu oferiți niciodată verdele cozilor! Buchetul se oferă totdeauna cu cozile în jos și fără ambalajul în care le-am cumpărat, ce are scopul doar de a le proteja de frig sau vânt. E drept acum că ambalajele au devinit atât de sofisticate și colorate, că ești tentat uneori să apreciezi mai mult ceolofanul, decât conținutul. Iar prețul este și el pe măsură. Așa că mai bine renunțați la el!

Că florile se oferă în număr impar pe meleagurile noastre, o știți deja. Important e însă să nu alegeți cel mai mic număr fără soț, adică unu. Oferirea unei singure flori e rezervată îndrăgostiților și ar fi nepotrivit să puneți pe gânduri o colegă sau o prietenă față de care nu aveți astfel de sentimente. Dacă oferiți flori cuiva care se află în spital, este recomandat să oferiți și o vază, împreună cu ele.

O ultimă recomandare! Oricât de grăbit sau cu portofelul subțire ați fi, nu faceți rost de buchet strecurându-vă în grădina vecinului. Se mai practică din când în când, dar vecinul nu e vinovat că v-ați ascuns portofelul prea adânc în buzunar sau că e florăria închisă. Și nu mai văd rostul bucuriei de a oferi flori. Flori pe care niciodată nu trebuie să le refuzăm. Indiferent dacă avem motive să o facem, minunat ar fi să avem puterea de a renunța la ele. Pentru că florile rămân motiv de bucurie, în orice ocazie sau lună.

Oferiți și primiți așadar flori cu bucurie, căci sunteți consumatori de educație.

comments

comments