full screen background image

Polițiștii vă recomandă atenție față de înșelăciunile la schimbul valutar

În această perioadă se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale. În multe dintre cazuri, cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului.

Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.

Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani.

Un astfel de caz s-a întâmplat şi pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc.

La sediul Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc s-a prezentat o tânără, de 25 ani, localnică, care a sesizat faptul că a fost înșelată de un bărbat necunoscut, cu suma de 755 de lei, cu ocazia înțelegerii lor de schimbare a sumei de 350 de euro.

Persoana vătămată s-a deplasat în zona urbană a municipiului Câmpulung Moldovenesc cu intenția de a schimba suma de 350 euro.

În timp ce se afla în apropierea unei case de schimb valutar de pe str. Calea Transilvaniei, a fost abordată de o persoană de sex masculin necunoscută, care i-a propus o tranzacție de schimb mai avantajoasă.

Persoana vătămată a fost de acord, iar în cadrul convenției a fost păgubită de suma de 755 de lei de către autorul necunoscut, care prin metoda șmen a tras din suma de 1625 de lei, valoarea mai sus precizată, fără ca persoana vătămată să-și fi dat seama, decât la momentul la care a ajuns la locuință.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

În aceste zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat în ultimele zile pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite din sfera schimbului ilegal de valută.

Activitatea menţionată s-a desfăşurat pe raza municipiului Suceava și a localităților adiacente, fiind verificate 54 de case de schimb valutar și societăți economice de profil.

Au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 177.000 lei și au fost confiscați peste 10.000 lei.

Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale.

Se recomandă, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare.

Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ.

Atenție la metoda “șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor.

comments

comments