full screen background image

Pronunţare în dosarul Zambaccian

adrian nastase     Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va pronunţa luni în dosarul Zambaccian în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru luare de mită şi şantaj, alături de soţia sa Dana Năstase, acuzată de complicitate la luare de mită, şi de fostul inspector ITC Irina Jianu.

La ultimul termen din 19 decembrie 2013 procurorul de şedinţă al DNA a cerut judecătorilor Instanţei supreme condamnarea la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită a lui Adrian Năstase şi, de asemenea, o pedeapsă cu închisoare pentru şantaj, în dosarul “Zambaccian”.

În acelaşi dosar, procurorul a mai cerut condamnarea Danei Năstase la pedeapsa cu închisoarea pentru complicitate la luare de mită şi majorarea pedepsei pentru Irina Paula Jianu, însă a menţionat că pentru aceasta a intervenit prescripţia faptelor.

La acest termen, procurorul a mai solicitat judecătorilor confiscarea contravalorii foloaselor necuvenite dobândite de Adrian şi Dana Năstase.

La rândul lor, avocaţii lui Adrian Năstase au cerut instanţei rejudecarea dosarului Zambaccian.

“O rejudecare ar folosi pentru că se pun în discuţie nişte lucruri extrem de importante, respectiv înregistrările în mediu ambiental care la acea dată nu erau prevăzute de lege, indiferent dacă s-au făcut în faza premergătoare urmăririi penale, fie în faza de urmărire penală. Nu era prevăzută înregistrarea ambientală în lege la acel moment, abia prin modificarea Codului penal, în septembrie 2006, ele au fost introduse. Ar fi foarte important pentru că ar reprezenta pentru noi o rejudecare, ne-ar putea conduce la nişte argumente foarte puternice legate de achitarea în legătură cu infracţiunile de corupţie şi de şantaj. Dacă s-ar accepta acest motiv de recurs pe care noi l-am formulat, instanţa nu are de ales, pentru că legea prevede că în acest caz este obligată să trimită cauza pentru rejudecare”, a declarat, pe 19 decembrie 2013, avocatul Ioan Cazacu.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât condamnarea Irinei Jianu la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

comments

comments




Leave a Reply

avatar