E vară și se apropie concediul. Din acest motiv, problema cu aspectul fizic, adică kilogramele, mai multe sau mai puține, începe să dea bătăi de cap mai mult decât în alte anotimpuri. Preocuparea pentru kilogramele în exces ar trebui să existe însă tot timpul, legată nu neapărat de aspectul fizic, ci mai ales de sănătate. A celor mai vârstnici, dar mai ales a copiilor.
Și cum multe dintre alimentele pe care le cumpăram din supermarketuri nu bat recordul la calitate, multe fiind procesate, bine ar fi ca măcar să fim informați asupra riscurilor la care ne expunem atunci când le consumăm. Unul demn de luat în seamă este dependența. Pentru că sunt alimente ce provoacă dependență. Manifestată în pierderea controlului asupra consumului, deși ești conștient de consecințele negative și inabilitatea de a reduce acest consum, deși există dorință.
Să nu vă imaginați că alimentele care pot provoca dependență sunt de pe lista celor care sunt pline de vitamine și minerale!…
Cercetatorii de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Michigan și Centrul de cercetare a obezității din Spitalul St. Luke din New York au dorit să afle care sunt alimentele care creează dependență. Ei au descoperit că alimentele superprocesate, cu un indice glicemic mare, sunt asociate cu problemele alimentare, cauzând dependență. Iată lista lor: pizza, ciocolată, cipsuri, prăjiturele, îngheţată, cartofi prăjiţi, cheeseburger, băuturi carbogazoase, produse de patiserie, caşcaval, bacon, pui prăjit, bake rolls, floricele de porumb (cu unt), cereale dulci, bomboane gumate, friptură, brioșe, nuci, ouă.
Procesarea accelerează rata cu care substanțele ce dau dependență sunt absorbite în sistemul circulator. Prin procesare se înlătură fibrele, proteinele și apa care, în mod natural, încetinesc absorbția, cresc nivelul glicemiei, acțiune ce accelerează zonele din creier implicate în dependență.
Iar dacă mai aveați vreo îndoială, studiile au arătat că zahărul dă mai multă dependență chiar decât cocaina, iar fructoza poate genera la fel de multă dependență ca și alcoolul.
Închei cu gândul la cei mici. Cercetătorii afirmă că oamenii devin atașați emoțional de alimente încă din primii ani de viață, mâncarea devinind consolare pentru supărare, recompensă pentru un comportament corespunzător. Deci, dragi părinți, mai multă grijă la alimentele de care vreți să se atașeze cei mici, alimente ce pot fi consumate în exces când devin adulți!
În alegerea lor vă poate ajuta și doza de educație.