Weekendul trecut, pe 22 aprilie, s-a marcat Ziua Pământului. Zi declarată de ONU ca sărbătoare oficială a planetei încă din 2009, din dorința unui viitor “mai curat și mai verde”. Cam așa sună explicațiile oferite de mediul online.
Și cum județul nostru este campion la numărul de Eco-Școli, iar prima “școală verde” din România tot în Suceava a fost declarată, te-ai fi așteptat la ceva agitație pe această temă în orașul nostru. N-a fost, așa cum n-a fost nici în capitala Moldovei, Iași, și nici în alte orașe de pe la noi. Vreo două plimbări cu pancarde inițiate de ONG-uri și… cam atât vizibil. Nimic palpabil, nicio campanie de curățenie, de colectare sau reciclare de anvergură, în semn de sărbătoare a Pământului.
Coincidență sau nu, în seara ce a precedat Ziua Pământului, unul dintre prietenii cu care mă întâlnesc adesea în weekend își scoate telefonul din buzunar și mă anunță mândru că mai are puțin până să devină soldat și că tinde să devină erou. De ce-mi spune asta tocmai mie, care mă pricep cel mai puțin la jocuri pe gadgeturi?! Și știe de asemenea că nu mi-am instalat niciodată și nici nu am de gând pe viitor, vreun joc?! Politicoasă, însă, mă uit și văd că e un joc diferit: în care, dacă scanezi niște bonuri, acumulezi puncte ce te pot conduce de la stadiul de soldat la cel de supererou. Mă veți întreba ce legătură are asta cu Ziua Pământului. Păi… are! Pentru că devii supererou, ce-i drept verde, nu pentru că ai omorât zeci de combatanți într-un joc online, ci pentru că ai contribuit la salvarea Planetei, colectâtnd deșeuri reciclabile și ducându-le la o mașinărie ce le preia, le toacă și-ți dă în schimb fie bonuri de reducere la cumpărături, fie puncte, în cazul în care donezi banii. Un joc în viața reală, deci, interesant pentru mine, dar poate prea puțin interesant pentru cei mai tineri.
Ei, da! Pentru că în viața reală suferim de poluare!… Și uite că m-a prins jocul! Deci, în loc să arunc PET-urile la buncăr, fără nicio speranță că vor fi preluate selectiv și reciclate, deși le pun cu grijă într-o sacoșă separat de gunoiul menajer, pot să devin supererou. Să le duc la sistemul acesta de colectare inteligentă din parcarea supermarketului și să mă aleg cu un bon de cumpărături, cu titlul de supererou sau, și mai bine, cu satisfacția picăturii mici ce, alături de altele, ar putea forma, dacă nu un ocean, măcar o baltă mică.
Interesată de subiect, am aflat că există doar un astfel de punct în Suceava, deschis cu speranță încă din 2014. Și că suntem pe harta colectării inteligente alături de Iași și încă vreo 5 orașe. Inteligentă, dar… într-un complet anonimat. Asta în România. Pentru că la Barcelona am văzut astfel de puncte în majoritatea magazinelor mari și e o normalitate folosirea lor, indiferent de vârstă.
E bine și așa! Le voi spune și copiilor de acest punct de colectare. Iar dacă știau deja, dar au uitat să-l folosească, le reamintesc și poate vreo doi din treizeci și… vor deveni supereroi, nu doar în jocurile pe calculator.