Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un ghid de călătorie pentru românii care îşi petrec sărbătorile de iarnă în străinătate. Ghidul cuprinde sfaturi şi informaţiile necesare pentru călătoriile în ţările cele mai căutate de turiştii români: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia şi Ungaria.
Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic în perioada aceasta pot găsi în “Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă” sfaturi generale de călătorie şi informaţii despre fiecare dintre cele şapte ţări în parte, precum numerele de urgenţă la care pot suna, costul vignetei, limitele de viteză, adresele consulatelor şi ambasadelor sau unele reglementări vamale.
Astfel, în Austria, cetăţenii românii nu au nevoie de viză pentru călătorie, iar intrarea pe teritoriul statului austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.
Pentru cei care călătoresc cu maşina, este necesară achiziţionarea vignetei, care poate fi cumpărată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei, iar costurile sunt cuprinse între 8,70 de euro pentru zece zile şi 84,40 de euro pentru un an. Este obligatoriu ca vigneta să fie lipită pe parbrizul maşinii, la vedere, în caz contrar turiştii riscând o amendă de 120 de euro, plătită pe loc. De asemenea, este obligatorie circulaţia cu farurile aprinse.
În ceea ce priveşte reglementările vamale, pot fi introduse în Austriei maxim 200 de ţigări, un litru de băuturi alcoolice, respectiv 50 de mililitri de parfum sau 250 de mililitri de apă de toaletă.
În Bulgaria, la intrarea şi la ieşirea în şi din stat, turiştii trebuie să declare în scris bunurile deţinute, precum şi sumele de bani pe care le deţin, în valoare de peste 10.000 de euro. Bijuteriile din aur sau platină şi pietrele preţioase care depăşesc greutatea de 60 de grame (în total) se declară şi ele. În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 de grame, iar cele care depăşesc această limită, sunt confiscate în folosul statului, potrivit legislaţiei bulgare.
În Elveţia, atât la intrarea în ţară, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei, precum biletul de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel şi dovada deţinerii unei sume suficiente de bani pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia. La punctele de frontieră, autorităţile pot verifica inclusiv starea autoturismului, dar şi documentele acestuia, dovada proprietăţii, talonul de înmatriculare şi asigurarea.
În Franţa, nu este prevăzută obligativitatea anvelopelor de iarnă, pentru că precipitaţiile sub formă de ninsoare nu sunt considerabile. Toate autostrăzile din ţară sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune.
Potrivit ghidului de călătorie, starea de urgenţă instalată în urma atentatelor din 13 niembrie 2015 şi a atentatului de la Nisa, din noaptea de 14 spre 15 iulie 2016, a fost prelungită până în ianuarie 2017, astfel că autorităţile franceze pot interzie, în anumite cazuri, circulaţia persoanelor pe străzi şi pot stabi zone de protecţie şi securitate. De asemenea, pot fi închise, temporar, săli de spectacol şi locuri de reuniuni publice.
În numeroase oraşe din Germania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine vechiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări poate fi sancţionată cu amendă în valoare de 40 de euro. Eliberarea plachetelor se face la oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte insituţii autorizate să acorde plachete, precum şi la instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament. Lista oraşelor în care au fost delimitate zone ecologice se găseşte în ghid.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate sau asigurarea medicală suplimentară sunt cele care asigură accesul la îngijiri medicale.
În Italia, reţeaua de transport public oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane, într-o perioadă determinată de timp (60-90 de minute), iar biletele pot fi achiziţionate atât de la chioşcurile de bilete, cât şi de la chioşcurile de ziare. Şi aici, sumele peste 10.000 de euro trebuie declarate la autorităţile de frontieră italiene.
În Ungaria, accesul pe autostradă se face pe baza vignetei, care poate fi achiziţionată atât de la punctele de trecere a frontierei, cât şi de la benzinăriile din Ungaria sau benzinăriile Mol din România. În ceea ce priveşte reglementările vamale, acestea sunt mai permisive decât în celelalte ţări, autorităţile vamale permiţând introducerea unor cantităţi mai mari de ţigări şi băuturi alcoolice.
Mai multe informaţii privind regulile de circulaţie pe teritoriul ţărilor, reglementările vamale şi datele de contact ale consulatelor pot fi găsite în “Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Leave a Reply