full screen background image

Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart și Bernard Feringa împart Nobelul pentru Chimie

Trei oameni de știință, Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg (Franța), Sir J. Fraser Stoddart de la Northwestern University (SUA) și Bernard L. Feringa de la Universitatea din Groningen (Olanda) își vor împărți în mod egal Premiul Nobel pentru Chimie, ce a fost atribuit miercuri, “pentru conceperea și sinteza de mașini moleculare”, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Cei trei savanți au pus bazele celor mai mici mașinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT și medicină, obținând molecule cu mișcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie. Evoluția rapidă a tehnologiilor de calcul din ultimii ani demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei poate duce la o revoluție. Laureații Premiului Nobel pentru Chimie din acest an au reușit să miniaturizeze mașini și au dus chimia într-o nouă eră.

Jean-Pierre Sauvage s-a născut în 1944 la Paris și și-a obținut doctoratul în 1971 la Universitatea din Strasbourg. În prezent, omul de știință francez este profesor emerit al aceleiași universități și director de cercetare emerit la Centrul Național pentru Cercetări Științifice din Franța (CNRS).

Cu doi ani mai în vârstă, Sir J. Fraser Stoddart s-a născut la Edinburgh, Marea Britanie și și-a luat doctoratul în 1966 la universitatea din orașul său natal. În prezent el activează ca profesor de chimie la Northwestern University din SUA.

Cel mai tânăr dintre cei trei laureați, Bernard L. Feringa, s-a născut în 1951 la Barger-Compascuum, Olanda, și a obținut doctoratul în 1978 la Universitatea din Groningen, unde predă și în prezent chimie organică.

Cei trei chimiști vor primi câte o diplomă, o medalie de aur și își vor împărți în mod egal suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari / 831.000 de euro).

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar