Ziua lui Mihai Eminescu este marcată prin evenimente culturale desfășurate în toată țara.
Într-o atmosferă festivă, se evocă figura poetului în literatura română, se citește, se recită din opera emisnesciană, se cântă cântece scrise pe versurile poetului.
La VIVA FM Rădăuți, evenimentul a fost marcat prin prezența profesorului de limba română de la Colegiul “Andronic Motrescu” din municipiu, Paula Ciobîcă.
Ascultătorii au înțeles de ce ziua poetului este un eveniment deosebit în țara noastră și de ce Eminescu este sufletul nostru de român și ne reprezintă.
Paula Ciobîcă a făcut o paralelă între ziua de 15 ianuarie, cea în care sărbătorim 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, și ziua de 24 ianuarie, Ziua Micii Uniri, care ar trebui să ne amintească faptul că suntem români, amintindu-ne de Eminescu ca și ctitor al limbii române moderne și de Alexandru Ioan Cuza, ctitor al Statului Român.
De aceea luna ianuarie este o lună de sărbătoare pentru români.
Pe Eminescu îl putem cunoaște doar cunoscându-i opera.
Prof. Paula Ciobâcă l-a evocat prin elemente din biografia cunoscută și mai puțin cunoscută a lui Mihai Eminescu, prin trimiteri la cele mai cunoscute poezii de dragoste care definesc opera poetului și chiar prin melodii pe care le-a amintit ascultătorilor, scrise pe versuri de Eminescu.
Ce a existat înainte de Eminescu? A existat codrul, lacul cu nuferi, plopii fără soț, teii, țara românească, natura, iubirea, fata blondă cu ochi albaștri sau somnoroase păsărele, care toate l-au inspirat în scrierile sale, versuri și proză.
Și pentru ca toate acestea să poarte un nume, au primit numele de Eminescu.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi