full screen background image

8 mai – Tot în fundul curții

Am lipsit de la întâlnirea cu doamna Ecaterina Andronescu, ministrul Educației. Și, drept să vă spun, îmi vine nițel să mă trag de urechi, pentru că tare mi-aș fi dorit să-i adresez vreo două întrebări. De bun simț și nu din fundul curții, cum cred unii că ar merita. Am citit însă despre cele spuse de dumneaei în conferința de presă pe care a avut-o la Suceava.

Despre faptul că a declarat că fundul curții multor școli din județul Suceava va fi reamenajat. 76 de școli vor fi dotate cu grupuri sanitare moderne. Restul, până la 217 școli cu WC-ul în curte, mai au de așteptat. Dar, uite așa, poate coborâm de pe locul secund al podiumului județelor cu WC-uri… în fundul curții. Deși locația, dacă stau bine să mă gândesc, rămâne aceeași. Se schimbă doar ambalajul, modernizându-se.

Nu știu cum vor arăta aceste “sisteme modulare echipate cu tot ce trebuie”, dar mie tot nu-mi miroase foarte bine această schimbare. Poate nu am eu o reprezentare corectă a ceea ce înseamnă. Mi-e greu însă să cred că vor fi dotate cu tot ce trebuie, atâta vreme cât nici toaletele din interiorul școlilor nu sunt niciodată dotate chiar cu tot ce trebuie. Singura schimbare pe care pot însă să o garantez este că, dacă poziția toaletei nu se schimbă, se schimbă măcar poziția utilizatorului, având în vedere că din toaletă turcească în multe cazuri, devine una europeană.

Chiar așa… acum înțeleg mai bine venirea doamnei ministru Andronescu la Suceava. Are legătură cu europenizarea. Cu Europa. Nu-i despre alegerile europarlamentare care se apropie, ci despre toalete la standarde europene în școlile din Moldova. Așa cum nici prezența ministrului Dezvoltării, Daniel Suciu, la Sucevița nu are legătură cu alegerile, ci doar cu încurajarea unui stil de viață sănătos la sate, un stil european, căci vrea să construiască în zonă o sală de sport și două cămine culturale.

Poate par puțin cârcotașă, dar nu m-am putut abține să nu fac vorbire despre dorința de europenizare a miniștrilor noștri. Deși și eu, ca și ei, îmi doresc să fim în rândul țărilor dezvoltate. Dar cred că mi-am pierdut nițel răbdarea. Și nu sunt singură în graba mea, căci și doamna ministru a sărit o etapă a olimpiadei de informatică, spunând că e prezentă la Suceava, faza internațională…

Deci, țară europeană, școli europene, toalete europene. Dar tot în fundul curții și tot la coada Europei.

comments

comments