full screen background image

PRI: J.F.K. vizitează Berlinul de Vest (1963)

Pe repede înapoi (PRI) – 26 iunie 1963 este o dată importantă din istoria recentă.

Asta deoarece atunci președintele american JOHN F. KENNEDY vizita partea vestică a capitalei Germaniei, Berlin și ținea o cuvântare de încurajare a locuitorilor.
Contextul era extrem de pesimist: în urmă cu 2 ani, din ordin sovietic fusese construit zidul care practic separa vestul capitalist de estul comunist.

Războiul rece dintre cele două ideologii se răsfrângea în toate domeniile, nu numai în politică, creând adversități greu de controlat.

În aceste condiții președintele american a întreprins o vizită în Berlinul Occidental și a ținut să se adreseze mulțimii tocmai pentru a-și arată sprijinul.

El a început cu celebrele cuvinte în limba germană “Sunt berlinez!” și a continuat “democrația nu este perfectă, dar noi niciodată nu am construit un zid care separă oamenii aceleași țări!”.

La finalul discursului a insuflat speranțe auditoriului, spunând că va veni și momentul în care berlinezii vor trăi într-un oraș fără ziduri.

Dar evenimentele care au urmat au încetinit acest proces: JOHN F. KENNEDY a fost asasinat 5 luni mai târziu în Dallas, războiul rece s-a întețit, iar zidul Berlinului a rezistat până în 1989.

comments

comments