full screen background image

Doza de educaţie – “Sportivul” în vacanță

Doza de educaţie (DDE) – Tocmai s-a încheiat anul școlar pentru cei mai mulți dintre elevi, iar în ultimile zile de școală, printre urările de vacanță plăcută, cei mici au primit și câteva recomandări din partea unora dintre profesori în privința a ceea ce ar fi bine de lucrat în vacanță.

Drept care iar s-au stârnit discuții. Sunt sau nu sunt temele pentru vacanță interzise? Deși există un ordin de ministru care spune “în perioada vacanței, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial”, se dau teme. E drept că formularea din ordin nu-mi sună nici mie deloc a interzicere, așa cum nu-mi sună nici a încurajare. Lucru care lasă libertate oricărui profesor să poată decide, în funcție de nivelul clasei, în funcție de stilul de lucru al elevilor, cât și ce vor lucra în vacanță.

Eu una am asemănat mereu temele cu antrenamentul unui sportiv de performanță. Clar, are nevoie de odihnă după o competiție prelungită, mai ales dacă ține cât cinci module. Odihnă și relaxare. Dar după o vreme, când se apropie o nouă competiție, antrenamentul trebuie reluat. Într-un ritm mai puțin alert, mai puțin intens și complicat. De ce? Pentru că dacă nu o face, riscă să facă febră musculară la primul efort mai intens.

Deci lucrul în vacanță, după o perioadă în care și-au încărcat bateriile, nu face altceva decât să-i readucă la forma ce i-ar putea ajuta să înceapă școală nu cu dureri de cap, ci cu zâmbetul pe buze.

Alegerea însă rămâne în dreptul fiecăruia. Pentru că nu toți își propun să fie “sportivi de performanță”. Și nici nu-i cum să fie așa.

Drept să spun, eu n-am auzit încă de note de patru încasate de elevi pentru că nu și-au făcut temele pentru vacanța. Niciun profesor nu-și va pedepsi elevul pentru că nu a lucrat nimic în vacanță, dar cu siguranță îl va felicita pe cel care a preferat să “se încălzească” din timp.

Cât despre citit în vacanță… aici chiar n-am niciun dubiu. De citit e loc și timp mai ales în această perioadă. Fără indicații cu termen de obligativitate, fără fișe de lectură lungi și complicate. La cât de lungă este vacanța, să citească măcar din plictiseală, dacă nu din plăcere sau pasiune.

Rămâne deci o alegere și aceasta în dreptul fiecăruia, “sportiv” sau “antrenor”.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments