full screen background image

Conferința finală a Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020

Miercuri, 17 Aprilie 2024, va avea loc Conferința Finală a Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014- 2020 organizată de Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, ce asigură Secretariatul Tehnic Comun, împreună cu Autoritatea de Management din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Conferința va avea loc la sala Teatrului Municipal “Matei Vișniec” din Suceava, începând cu ora 11:00 și va aduce împreună structuri ale programului din România și din Ucraina, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai Comisiei Europene, beneficiarii de finanțare, parteneri și colaboratori.

Cu această ocazie, organizatorii îşi doresc să aducă mai aproape de publicul larg rezultatele notabile ale proiectelor comune România-Ucraina finanțate de Uniunea Europeană, care s-au derulat chiar în regiunile noastre de graniță, pentru aprecierea colectivă a eforturile beneficiarilor de finanțare și munca depusă în implementarea proiectelor, precum și colaborarea de succes dintre structurile programului și Comisia Europeană pentru a depăși provocările din ultimii ani.

AGENDĂ

10:00 – 11:00 Înregistrare participanți
11:00 – 11:20 Cuvânt de deschidere
11:20 – 12:00 Programul ENI CBC România-Ucraina – o cooperare transfrontalieră dinamică (Structurile de management ale programului, Comisia Europeană)
12:00 – 13:00 Bune practici în proiectele transfrontaliere (Partea I) – Beneficiarii programului
13:00 – 13:30 Pauză de cafea
13:30 – 14:30 Bune practici în proiectele transfrontaliere (Partea a II-a) – Beneficiarii programului
14:30 – 16:30 Networking lunch
Expoziție foto proiecte
17:00 – 18:00 Piesă de teatru PISICI 2 – Sala Teatrului Municipal “Matei Vișniec“ (cu subtitrare în limba engleză)

 

“Vom realiza împreună o retrospectivă a muncii susținute în beneficiul comunităților de către autorități, instituții și persoane, regiuni și țări, dar și a parteneriatelor construite înăuntrul și în afara granițelor Uniunii Europene. O parte importantă a conferinței va fi dedicată beneficiarilor de finanțare din România și din Ucraina, care vor împărtăși audienței experiențe proprii în cooperarea transfrontalieră, drumul parcurs și rezultatele aduse comunităților de o parte și de cealaltă a frontierei.”, au precizat organizatorii evenimentului.

O galerie de fotografii va evidenția, pentru fiecare prioritate a programului, rezultate și beneficii disponibile acum pentru locuitorii și comunitățile din zona de frontieră româno-ucraineană.

În plus, pe data de 18 aprilie 2024, va fi organizat un “Project Tour” ce va cuprinde vizite la câteva proiecte finanțate prin program, pe traseul Suceava – Siret – Botoșani.

Turul este dedicat reprezentanților Comisiei Europene, structurilor de program (MDLPA, BRCT etc) și instituțiilor media și ne dorim să observăm, la fața locului, beneficiile reale aduse în comunitate cu sprijinul Programului România-Ucraina 2014-2020.

Evenimentul de închidere este o oportunitate de a promova investițiile concrete pe care finanțarea europeană le aduce comunităților din zona de frontieră româno-ucraineană, a recunoaște reziliența demonstrată în situații fără precedent și a încuraja accesul la fondurile europene disponibile prin programul de cooperare România – Ucraina 2021-2027, dezvoltarea de noi parteneriate, dar și consolidarea celor deja existente.

În contextul apelului deschis pe noul program de cooperare Interreg NEXT 2021-2027, dar și a celor care vor urma, evenimentul își propune să dezvolte un context permisiv schimburilor de idei, bune practici și schimburilor de experiență, așadar promitem un eveniment plin de inspirație și oportunități de networking.

În perioada 2014-2020, programul România-Ucraina, cu un buget total de 66 de milioane de euro, a finanțat 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriat de autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale și instituții publice aflate de o parte și de cealaltă a graniței, respectiv în județele Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava și Tulcea (România) și din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpattia, Cernăuți, Odesa (Ucraina). Fondurile au vizat reabilitarea infrastructurii de transport, modernizarea și dotarea unităților medicale, a școlilor și universităților, restaurarea obiectivelor turistice din zona de graniță, pregătirea autorităților și a populației pentru situații de urgență.

Mai multe informații despre acțiunile realizate de Programul România – Ucraina 2014-2020 sunt disponibile pe site-ul oficial www.ro-ua.net dar și pe pagina de facebook a programului https://www.facebook.com/InterregNEXT.RomaniaUkraine/.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/08/17/proiectul-imbunatatirea-actiunilor-transfrontaliere-pentru-drumuri-mai-bune-intre-romania-si-ucraina-4/

comments

comments