full screen background image

PRI: Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea (2005)

Pe repede înapoi (PRI) – 8 aprilie 2005 este ziua în care aveau loc funeraliile Papei IOAN PAUL AL II–LEA.

El trecea în eternitate la vârsta de 85 de ani, în urma unei septicemii produsă de o intervenție chirurgicală.

Pe numele adevărat KAROL WOJTYLA și originar din Polonia, a avut o perioadă de pontificat de 27 de ani, presărată cu numeroase provocări.

În 1981 a supraviețuit unei tentative de asasinat, atunci când asupra lui s-a tras cu un pistol, în timpul unei adunări în Piața Sf. Petru din Roma.

Autorul era MEHMET ALI AGCA, despre care mai târziu se va afla că avea legături cu Serviciile Secrete din Bulgaria și URSS.

Iar în anii 1987 – 1989, Papa IOAN PAUL AL II–LEA a desfășurat o intensă campanie de sprijinire a forțelor care au determinat căderea regimurilor comuniste din Europa de Est.

Influența lui puternică s-a făcut simțită îndeosebi în țara natală, acolo unde a susținut acțiunile de democratizare ale societății inițiate de sindicatul Solidaritatea.

În ceea ce privește activitatea religioasă, s-a remarcat prin dialogurile intense cu celelalte confesiuni creștine și prin campaniile de ajutorare a populațiilor sărace.

Revenind la ziua de 8 aprilie 2005, peste 4 milioane de oameni participau la funerariile Papei IOAN PAUL AL II–LEA, atmosfera generală fiind de uriașă emoție.

El avea să fie urmat, în conducerea Bisericii Catolice, de Papa BENEDICT AL XVI–LEA.

Iar în anul 2011, era beatificat, fiind trecut în rândul sfinților.

comments

comments