full screen background image

PRI: SUA ne retrage clauza națiunii celei mai favorizate (1988)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 26 februarie a adus, în anul 1988, o lovitură importantă la temelia regimului comunist din România.

Guvernul Statelor Unite anunța atunci că urmează să retragă României clauza națiunii celei mai favorizate, motivând că țara noastră nu respectă drepturile omului.

Clauza respectivă fusese acordată cu 13 ani înainte și permitea acces la tehnologia avansată și la credite cu dobânzi mici.

Reacția liderului comunist NICOLAE CEAUȘESCU a fost impulsivă: el a anunțat că renunță de bunăvoie la clauză și că România își va îndrepta schimburile comerciale spre țări de pe alte continente.

Într-o ședință pe care a convocat-o la Comitetul Central al Partidului, el a spus textual că nu va accepta niciun fel de condiții și că democrația în România este superioară celei din Statele Unite.

Dar istoria nu i-a dat dreptate…

Privind lucrurile pe ansamblu, hotărârea lui CEAUȘESCU de a renunța la clauză a lipsit desigur Washingtonul de un mijloc de presiune, însă, din acel moment, relațiile speciale cu Statele Unite au fost definitiv curmate, iar izolarea regimului comunist a devenit tot mai vizibilă.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments