full screen background image

PRI: Premiera filmului MASH (1970)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 25 ianuarie poate constitui o plăcută rememorare a debutului unui succes de cinema.

Și asta deoarece, în anul 1970, avea loc premiera filmului MASH, în regia lui ROBERT ALTMAN.

Subiectul narațiunii se centra pe activitatea personalului unui spital militar din Coreea de Sud, personal care făcea apel frecvent la umor și farse pentru a-și păstra optimismul și sănătatea în fața ororilor războiului.

De aici și numele filmului, care conținea abrevierea de la Mobile Army Surgical Hospital – adică Spitalul chirurgical mobil al armatei.

În rolurile principale apăreau DONALD SUTHERLAND, ELLIOTT GOULD și TOM SKERRITT, care întruchipau veridic personalul medical trimis să ajute trupele care luptau la mare distanță de casă.

De aici trăirile pur omenești, chiar exacerbate, care de multe ori erau în contradicție fățișă cu specificul locului și al muncii.

Altfel spus, fiecare personaj căuta să-și facă viața mai ușoară și mai plăcută, să nu pună necazurile la suflet și să se bucure chiar și de cele mai neînsemnate lucruri de zi cu zi.

Actorii aveau să recunoască ulterior faptul că multe dialoguri au fost improvizate, dar acceptate de regizor, tocmai pentru că scoteau în evidență trăirile medicilor și relațiile dintre ei.

Interesant este că – deși filmul a fost plasat în contextul războiului dintre Coreea de Nord și cea de Sud – mulți spectatori erau convinși că evenimentele se petrec mai degrabă în Vietnam, acolo unde armata americană intervenise pentru a contracara influența sovietică.

Succesul comercial al filmului artistic MASH avea să determine producătorii să lanseze și serialul cu același nume, care a făcut istorie și prin faptul că a fost difuzat pe parcursul a nu mai puțin de 11 ani.

Bogdan Diaconiţa

 

 

comments

comments