full screen background image

PRI: Premiera filmului “Duminică la ora 6” (1966)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 10 ianuarie ne dă prilejul unei noi rememorări cinematografice.

În anul 1966 avea loc, la București, premiera filmului “Duminică la ora 6”, în regia lui LUCIAN PINTILIE.

Filmul psihologic cu tentă de dragoste era plasat la începutul celui de-al doilea război mondial și prezenta o idilă între 2 tineri care aveau un crez comun în viață: lupta contra fascismului.

În rolurile principale au fost distribuiți IRINA PETRESCU și DAN NUȚU, care au reușit să întruchipeze destul de veridic – desigur, în limitele impuse de cenzura comunistă – puritatea sufletească și lupta pentru o cauză nobilă.

Chiar dacă unele trăiri păreau forțate, iar detaliile politice nu corespundeau întru totul adevărului istoric, filmul a fost bine primit de spectatori nu numai pe plan intern, ci și extern.

Merită menționat că “Duminică la ora 6” a reușit să câștige premii speciale la festivalurile de la Cannes și Mar del Plata chiar în anul lansării, 1966.

Era o perioadă de relativă deschidere cultural–politică în România și de intensificare a mișcărilor sociale în Europa, așa încât mesajul filmului s-a mulat perfect pe aceste realități.

Iar pentru regizorul LUCIAN PINTILIE a fost un bun prilej de a-și cristaliza stilul.

Peste numai 2 ani, în 1968, el avea să dea lovitura cu “Reconstituirea”, considerat de mulți critici drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.

 

comments

comments