full screen background image

Sezonul petardelor a început iar medicii sunt în alertă

Perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie cu pași repezi iar acest lucru aduce multe provocări pentru medicii ieșeni. În fiecare an, susțin doctorii, foarte mulți ieșeni ajung în spital din cauza celebrelor petarde. Astfel, specialiștii consideră că există câteva sfaturi care trebuie urmate și câteva riscuri pe care oamenii trebuie să le cunoască în momentul în care aleg să folosească artificii, petarde sau alte materiale pirotehnice.
,,Atenție, mai bine nu le folosiți. Vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi aşa puteţi rămâne mutilaţi. Un pacient de 35 de ani din Iași a ajuns în stare critică cu arsuri pe 75% din suprafața corpului. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic“, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.
Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei.

comments

comments