full screen background image

Monitorizare video a tăierilor ilegale de lemn

Județul Neamț va beneficia de implementarea unui sistem modern de monitorizare video în pădurile sale, destinat combaterii transporturilor ilegale de lemn.

Anunțul a fost făcut de consilierul Cornel Paruschi, reprezentantul Gărzii Județene Forestiere Neamț, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Sistemul național de monitorizare video, susținut de inteligență artificială și conectat la Sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase, va acoperi întreaga suprafață împădurită a județului, depășind 262.000 de hectare.

Proiectul prevede instalarea a 72 de camere asistate de inteligență artificială, cu primele 30 de camere planificate să fie montate până la sfârșitul acestui an.

Finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență și având o valoare totală de 44,42 milioane de lei, doar pentru partea de camere video și sistem integrat inteligent, proiectul are ca obiectiv principal reducerea transporturilor ilegale de lemn și monitorizarea atentă a activităților din pădurile județului.

“Această achiziție va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fărădocumente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu privire la importanța acestui sistem de monitorizare avansat.

Proiectul include și crearea a 11 dispecerate dotate cu videowall și stații de lucru performante, contribuind astfel la consolidarea eforturilor de protejare a resurselor forestiere și combatere a tăierilor ilegale în întreaga țară.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/12/06/peste-1-000-de-locuri-de-munca-vacante-in-judet/

comments

comments