full screen background image

PRI: Constituirea României Mari (1918)

Pe repede înapoi (PRI) – Dacă e 1 decembrie, nu putem aduce în atenție decât evenimentul epocal petrecut în anul 1918.

Este vorba despre unirea Transilvaniei cu Regatul României, consfințită prin Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

A fost momentul când toate regiunile istorice locuite de români s-au aflat laolaltă, în interiorul graniței naționale.

Lăsând la o parte entuziasmul de atunci – pe care îl remarcăm în fotografiile alb-negru realizate de SAMOILĂ MÎRZA – astăzi știm că 1 decembrie 1918 a fost rezultatul atât a conjuncturii favorabile de după primul război mondial (care a dus la prăbușirea Imperiilor Austro-Ungar și Țarist), cât și a determinării cu care a acționat elita conducătoare a țării.

Regele FERDINAND și regina MARIA au avut contribuții determinante la succesul marii uniri, la fel și liderii politici ION I.C. BRĂTIANU, IULIU MANIU, VASILE GOLDIȘ și ALEXANDRU VAIDA-VOEVOD.

Ei au știut să coalizeze curentele politice și să țină treaz interesul tuturor categoriilor sociale în ceea ce privește idealul unirii.

Mai mult, nu au acceptat propunerea părții maghiare ca Transilvania să rămână în continuare în cadrul Ungariei, sub forma unui guvernământ autonom.

În dimineața de 1 decembrie 1918, pe Câmpul lui HOREA de la Alba Iulia s-au adunat peste 100.000 de oameni care cântau cântece patriotice, organizatorii trebuind să monteze nu mai puțin de 8 tribune pentru a se adresa mulțimii.

Dorința lor a fost exprimată, în clădirea fostului cazinou militar, de 1.228 de delegați veniți din toate regiunile, care au votat pentru constituirea României Mari.

Cu acest prilej s-au rostit discursuri solemne, din care răzbăteau înălțătoarele idei de democrație și dreptate socială, după cum scria presa vremii.

România Mare avea să dăinuiască 22 ani, până în 1940, când Basarabia, Ținutul Herței și nordul Bucovinei au fost acaparate de Uniunea Sovietică, Transilvania de Nord de Ungaria, iar Cadrilaterul de Bulgaria.

Pentru a marca însemnătatea zilei așa cum se cuvine, după căderea comunismului, Parlamentul a decis ca 1 decembrie să devină Ziua Națională a României.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments