full screen background image

Doza de educaţie: Poftă de lectură

Astăzi m-am gândit că n-ar fi rău să revenim la lectura noastră cea de toate zilele… Când zic a noastră, gândul mi se îndreaptă mai mult spre copii. Căci pentru cei mari, lectura pare să fi devenit un lux. Pe care și-l permit din ce în ce mai rar, din lipsă de timp, zic ei.

Dar pentru cei mici, care ar avea timp de lectură, părinții își doresc să fie o activitate accesibilă și dacă se poate, printre preferințe. Că nu e așa, nu mai e un secret pentru nimeni. Cu toate acestea adulții, fie că sunt cadre didactice, fie că sunt părinți, încercă să găsească modalități să îi atragă. E drept că de foarte puține ori au sorți de izbândă, de cele mai multe ori copiii făcând acest lucru obligați fie de școală, fie de părinți. Puțini sunt cei cărora cărțile le fac cu ochiul… Deci au nevoie de un impuls pentru a prinde gustul lecturii. Căci citind, cei mici își stimulează imaginația și pot trăi experiențe de neuitat prin intermediul poveștilor.

V-am mai spus că primul pas este ca încă de la vârste fragede să le citiți chiar dumneavoastră. Dar nu accidental, când vă amintiți sau când aveți dispoziție. Ar trebui ca povestea de seară să devină o rutină zilnică. E un efort, ce-i drept din partea părinților. Un efort ce ar putea fi răsplătit însă la vârsta la care vor începe cei mici să citească singuri.

Și dacă deja citește singur, înseamnă că ați putea să-l lăsați să-și aleagă tot singur cărțile pe care vrea să le citească. Bineînțeles că o influență veți avea și dumneavoastră în alegerea lor, dar una discretă. Dacă își dorește o carte atractivă din punct de vedere vizual, frumos ilustrată, n-ar trebui să i-o refuzați pentru simplul motiv că are prea multe imagini. E important să o citească. Iar dacă a ales-o el, tentația va fi mai mare. La fel și responsabilitatea de a o citi.
Copiii noștri au învățat de mici să fie foarte competitivi. Le plac provocările. Iar dacă ai timp să-i pui la încercare atenția cu care a citit, adresându-i întrebări legate de conținutul lecturat și premiindu-l dacă a dat răspunsurile corecte, cu siguranță va fi un motiv în plus pentru lectură.

Tot celor mici le place și să intre în diferite roluri. Mai ales în roluri de oameni mari. Așa că n-ar fi rău să vă faceți timp și să-i invitați la o oră pentru ceai și lectură pe săptămână. Așezați în jurul mesei cu cești aburinde, cu cartea pe care a lecturat-o alături, veți putea purta o discuție… ca între oameni mari, despre personajele poveștii.

Sunt doar câteva sugestii pentru a stimula lectura. Asta dacă încă mai este un lucru important în familia dumneavoastră. Iar eu tind să cred că este. Așa cum și educația este. Iar în sprijinul lor, vă poate veni zilnic și doza de la VIVAFM.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments