full screen background image

PRI: Nicolae Iorga este asasinat (1940)

Pe repede înapoi (PRI) – Destinul unui important intelectual român era curmat brusc într-o zi de 27 noiembrie, fapt pe care ni-l reamintim astăzi.

În anul 1940 era asasinat de către legionari, la Strejnic în județul Prahova, istoricul și politicianul NICOLAE IORGA, în vârstă de 69 de ani.

El cădea răpus de gloanțele unui comando al Gărzii de Fier, care nu l-a iertat pentru acțiunile și declarațiile potrivnice.

Adept al curentului politic conservator și apoi al celui democrat – naționalist, IORGA a avut adversari atât în Partidul Liberal, cât și în cel Țărănesc, luările sale de poziție căpătând inclusiv accente antisemite.

În calitate de prim ministru, a semnat în 1932 un decret de scoatere în afara legii a organizației profasciste Garda de Fier, fapt care i-a adus adversitatea deplină a conducătorului CORNELIU ZELEA CODREANU.

Doi ani mai târziu, IORGA a condamnat public Garda de Fier, după ce membrii acesteia l-au asasinat pe premierul ION G. DUCA.

Amenințările tot mai dese cu moartea l-au făcut să se retragă la Vălenii de Munte, dar a rămas activ în lumea academică.

A revenit pe scena politică cu noi acuzații la adresa Gărzii de Fier și a contribuit direct, printr-un proces de calomnie, la arestarea lui ZELEA CODREANU, care ulterior a fost ucis.

Istoricii consideră că atunci IORGA și-a semnat condamnarea, dar acest lucru a venit în 1940, după căderea regimului regelui CAROL AL II–LEA.

În seara de 27 noiembrie, IORGA a fost răpit de un grup de legionari din casa de la Sinaia și ciuruit la marginea unei păduri.

Intrigile politice i-au adus sfârșitul, dar istoria îl va consemna pe NICOLAE IORGA drept o personalitate cu contribuții însemnate în domenii precum istorie, critică literară, dramaturgie, memorialistică și poezie.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments