full screen background image

Ancheta epidemiologică în cazul grupului de cetățeni francezi cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, finalizată

În noaptea de 18-19 octombrie, un grup de turişti francezi – format din 19 copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, şi un adult – a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

Cetăţenii francezi au prezentat simptome precum febră, frisoane, scaune diareice, greaţă şi vărsături.

Aceştia au consumat cina la un restaurant, în data de 17 octombrie, mic dejun la hotelul unde au fost cazaţi, pe 18 octombrie, şi prânzul la o pizzerie din Sfântu Ilie.

Toţi pacienţii au fost consultaţi şi li s-a administrat un tratament simptomatic.

Trei copii şi un adult au fost internaţi peste noapte în spital. Ceilalţi nu au necesitat internarea.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava (DSP) a demarat o anchetă epidemiologică pentru a investiga în detaliu meniul consumat de grup, perioada de incubaţie a simptomelor şi simptomatologia exactă a pacienţilor.

Directorul executiv al DSP Suceava, ec. Daniela Marinela Odeh, a transmis:

“Conform criteriilor epidemiologice din Metodologia de Supraveghere a focarelor TIA, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, nu putem declara acest episod de îmbolnăvire ca un focar confirmat de toxiinfecție alimentară, deoarece nu s-a depistat cauza îmbolnăvirii nici în produsele alimentare recoltate, nici în probele biologice ale pacienților.

Rezultatul probelor trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași a ieșit negativ pentru prezența anticorpilor împotriva enterovirusurilor.

Cauzele probabile ale acestui episod de îmbolnăvire ar fi putut fi reprezentate de păstrarea în condiții improprii a produselor alimentare achiziționate, cât și de unele deficiențe în ceea ce privește respectarea regulior de igienă personală de către personalul implicat în manipularea alimentelor, (spălarea și dezinfecția corectă a mâinilor).

Pacienții acestui grup, prezentați în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sf. Ioan cel Nou Suceava, au fost consultați, investigați și tratați cu profesionalism astfel încât starea lor clinică s-a ameliorat rapid, evoluția lor medicală fiind favorabilă.”

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/11/01/posturi-pentru-medici-rezidenti-in-judet/

comments

comments