full screen background image

PRI: Haos în SUA, după “Războiul lumilor” (1938)

Pe repede înapoi (PRI) – Ultima zi a lunii octombrie ne aduce în atenție o întâmplare care a stârnit haos în rândul americanilor de rând.

În anul 1938 era difuzat la radio un rezumat al romanului fantastic “Războiul lumilor”, semnat de H.G. WELLS.

Deși crainicii au precizat că este vorba despre o poveste referitoare la invazia unor orașe din Marea Britanie de către marțieni, sentimentul general al ascultătorilor a fost de panică extremă.

Lumea era obișnuită să ia de bune orice informații propagate de posturile de radio, așa încât oamenii au ieșit pe străzi, solicitând ajutorul armatei.

S-au înregistrat chiar cazuri de violențe asupra polițiștilor făcuți răspunzători că nu iau măsuri de protecție a populației.

În episodul radiofonic, marțienii erau prezentați asemeni unor creaturi asemănătoare caracatițelor, care distrug totul în calea lor, folosind arme cu raze de foc, nemaivăzute vreodată.

La final, marțienii se retrăgeau de pe Pământ, dar sentimentul pe care îl lasau era de teamă accentuată.

Postul de radio și autoritățile au trebuit să lanseze repetate apeluri la calm, precizând că invazia marțiană nu a existat în realitate, fiind o simplă ficțiune.
Chiar și așa, unii oameni s-au arătat neîncrezători și au continuat să solicite sprijinul armatei.

Ulterior, “Războiul lumilor” a devenit atât de popular încât a dus la realizarea unor serii întregi de filme, albume muzicale și chiar benzi desenate, care s-au bucurat de succes mondial.

Dar incidentul de pe 31 octombrie 1938 va rămâne consemnat în istorie drept un exercițiu timpuriu de manipulare indusă și de analiză a reacției maselor.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments