full screen background image

PRI: Ioan Paul al II-lea devine papă (1978)

Pe repede înapoi (PRI) – Politica și religia se întrepătrund de multe ori în istorie, așa cum s-a întâmplat și pe 16 octombrie 1978.

Este data la care cardinalul polonez KAROL WOITYLA devenea papa Ioan Paul al II-lea, în urma deciziei Sfântului Scaun Catolic de la Vatican.

În vârstă de 58 de ani atunci, el era primul papă de altă origine decât cea italiană și cel mai tânăr din ultimul secol.

În ziua ridicării la rangul de suveran pontif, a spus că dorința lui cea mai mare este de a aduce pacea, înțelegerea și dreptatea în întreaga lume.

Și tot atunci a lăsat să se înțeleagă faptul că activitățile sale vor fi realizate în dublă calitate – de șef de stat și de conducător al Bisericii Catolice.

Prima cuvântare în calitate de papă se încheia cu fraza “Am speranța că vom porni pe un nou drum al istoriei şi al bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor”.

Și, într-adevăr, a fost un drum nou!

Papa Ioan Paul al II-lea avea să parcurgă un pontificat de 27 de ani, marcat atât de un atentat căruia i-a supraviețuit, cât și de căderea comunismului în Europa de Est, proces la care a avut o implicare decisivă.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments