full screen background image

PRI: Charlie Chaplin, interzis în în SUA (1952)

Pe repede înapoi (PRI) – Câteodată chiar și vedetele internaționale se confruntă cu probleme de natură politică.

Un exemplu vi-l oferim chiar astăzi, așa încât dăm timpul înapoi până în anul 1952.

În ziua de 18 septembrie, faimosul actor CHARLIE CHAPLIN, plecat într-o călătorie în Europa, nu mai putea reveni în Statele Unite din cauza unui ordin FBI.

În vârstă de 63 de ani, CHAPLIN era acuzat că ar avea idei periculoase de tip comunist și că prezența lui pe teritoriul Statelor Unite ar putea afecta ordinea publică.

Născut în Marea Britanie, actorul a emigrat în Statele Unite, unde a cunoscut succesul datorită scurt-metrajelor comice, în care nu s-a sfiit să interpreteze și roluri de oameni politici dictatori, gen ADOLF HITLER și BENITO MUSOLLINI.

Ulterior, după cel de-al doilea război mondial, CHARLIE CHAPLIN a dat câteva interviuri în care spunea că lumea va fi dominată de comunism, singura orânduire care poate asigura progresul și a realizat un film în care erau criticate relațiile economice capitaliste.

Documentele secrete dezvăluite recent arată că tocmai aceste acțiuni au stârnit neliniștea FBI, care pe 18 septembrie 1952 a decis să-i anuleze rezidența în Statele Unite.

El se va stabili în Elveția, acolo unde va mai realiza câteva filme, dar cu un succes mult diminuat față de precedentele.

Cu toate acestea, în pofida opiniilor politice nu întotdeauna realiste, CHARLIE CHAPLIN va rămâne în istorie ca unul dintre pionierii filmului mondial.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments