Pe repede înapoi (PRI) – De multe ori conflictele militare produc victime colaterale, iar astăzi avem un exemplu apropiat de noi din punct de vedere geografic.
Pe 17 iulie 2014, un avion de pasageri Boeing al Malaysia Airlines se prăbușea în Ucraina, în apropierea graniței cu Rusia.
Aeronava plecase din Amsterdam și avea ca punct de aterizare capitala Malaeziei, Koala Lumpur.
Dar cei 298 de pasageri și membri ai echipajului nu mai aveau să ajungă niciodată la destinație.
Avionul s-a prăbușit de la o altitudine de 10.000 de metri, după ce a fost lovit de o rachetă lansată de luptătorii separatiști pro-ruși din auto-proclamata Republică Populară Donețk.
Conflictul din estul Ucrainei era atunci la început, ambele tabere folosind armament greu și rachete sol-aer.
Reacția principalilor șefi de stat la adresa lui VLADIMIR PUTIN a fost una de condamnare, liderului rus cerându-i-se să își folosească toată influența pentru retragerea trupelor din zonă și stingerea conflictului.
Tot atunci, bazându-se pe sprijinul NATO, președintele TRAIAN BĂSESCU declara că Rusia este partenerul teroriștilor din Ucraina.
O echipă de investigare, formată în special din specialiști olandezi, a concluzionat, după cercetări amănunțite, că racheta care a lovit avionul a fost adusă din Rusia, la cererea separatiștilor, după care sistemul a fost mutat înapoi în Rusia, în aceeași noapte.
În schimb, Moscova și rebelii din estul Ucrainei au dezmințit mereu această versiune, atribuind forțelor ucrainene responsabilitatea catastrofei.
Din păcate, derularea ulterioară a evenimentelor a arătat că tragedia petrecută pe 17 iulie 2014 a fost doar debutul războiului care opune Ucraina, Rusiei.
Iar găsirea vinovaților și aducerea lor în fața justiției continuă să rămână subiecte de actualitate și extrem de sensibile în Olanda.
Bogdan Diaconiţa