full screen background image

Expoziția „Cultura Cucuteni: de la artefact la artă”

Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie organizează expoziția „Cultura Cucuteni: de la artefact la artă”, în cadrul căreia vor fi etalate numeroase piese de remarcabilă valoare arheologică din colecțiile Muzeului Județean Botoșani.

Cultura Cucuteni, cea mai veche civilizație din Europa, datează din perioada 5800-3200 î.Hr.

A primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa.  A fost lucrată manual, decorată cu motive geometrice, pictată în două sau trei culori (alb, roşu, negru) incizate sau excizate, este extrem de variată în privinţa formelor  şi dimensiunilor.

Muzeele din Botoşani şi Săveni deţin un extrem de bogat patrimoniu de piese neolitice, ilustrative pentru cultura Cucuteni. Un adevărat tezaur a fost descoperit la Drăguşeni, Ştefăneşti, Truşeşti sau Cucorăni.

Piese reprezentative din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, expuse de-a lungul timpului în muzee din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia, Italia, Elveția şi Grecia.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 4 mai 2023, la sediul temporar al Muzeului de Istorie din Piața Revoluției nr. 7, etaj 2, clădirea CEC.

Vă recomandăm să citiți și:

10.000 de voturi pentru „Botoșani – Tărâmul Sfinților”

comments

comments